Právo na opravu, obchod, nákup. PHOTO: ©European Union, 2022

Medziročná inflácia v únii sa v júli zrýchlila

Medziročná inflácia v eurozóne sa v júli zrýchlila na 8,9 percenta z júnových 8,6 percenta a v rámci celej Európskej únie (EÚ) na 9,8 percenta z júnovej úrovne 9,6 percenta. Medzimesačne sa spotrebiteľské ceny v eurozóne v júli zvýšili o 0,1 percenta a v celej EÚ o 0,2 percenta. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Na Slovensku bola medziročná aj medzimesačná inflácia v júli vyššia v porovnaní s priemerom za celú eurozónu aj za celú EÚ. V porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka slovenské spotrebiteľské ceny stúpli o 12,6 percenta a oproti júnu sa zvýšili o 0,6 percenta. Najnižšia medziročná inflácia v júli bola vo Francúzsku a na Malte (zhodne 6,8 %) a vo Fínsku (8 %). Najvyššiu infláciu mali v Estónsku (23,2 %), Lotyšsku (21,3 %) a v Litve (20,9 %).

Viac..  Europoslanci odporúčajú, aby EÚ odstúpila od Zmluvy o energetickej charte

K medziročnej inflácii v júli v rámci eurozóny najviac prispeli ceny energií, ktoré jej pridali 4,02 percentuálneho bodu (pb). Nasledovali ceny potravín, alkoholu a tabaku (2,08 pb), ceny služieb (1,6 pb) a ceny priemyselných tovarov (1,16 pb).

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

ekonomika

Rast inflácie v eurozóne sa v marci spomalil

Medziročné tempo rastu inflácie v eurozóne sa v marci 2024 spomalilo na 2,4 % z …

Consent choices