estonsko EU
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Tallinn v rámci ďalšieho balíka sankcií voči Rusku navrhne úplné energetické embargo

Estónsko bude v rámci ôsmeho balíka sankcií Európskej únie (EÚ) voči Rusku pre jeho pokračujúcu vojnu na Ukrajine presadzovať úplné energetické embargo. Ako informovala estónska verejnoprávna televízia ERR, uviedol to minister zahraničných vecí Urmas Reinsalu.

Tallinn podľa neho navrhne do balíka okrem úplného energetického embarga i nové skupiny tovarov a definitívne odpojenie ruských bánk od systému SWIFT. „Musíme pred príchodom zimy seriózne zvýšiť cenu agresie pre tohto agresora. Sedem predchádzajúcich balíčkov sa ukázalo ako nedostatočných na to, aby prinútili Putina ukončiť vojnu,“ poznamenal Reinsalu.

Estónsko taktiež navrhne zákaz vstupu Rusov do EÚ. „Viac ako desať miliónov občanov Ruskej federácie má teraz právo vstúpiť do Európskej únie. Niekto musí urobiť prvý krok. Dúfam, že sa nám podarí dosiahnuť celoeurópsku dohodu pre nejaké znenie,“ dodal estónsky minister zahraničných vecí.

Viac..  EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Reinsalu zdôraznil, že Kremeľ sa teraz snaží „hrať to na únavu Európy z vojny“. „Musíme povedať, že je to márna nádej. Sme pripravení pomôcť Ukrajine a vyvíjať tlak na Rusko. Treba ho toľko, aby bolo nútené ustúpiť. Je veľmi dôležité ukázať odhodlanie,“ podotkol Reinsalu.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices