Miriam Lexmann, europoslankyňa /KDH, EPP/. PHOTO: European Union 2021.

Miriam Lexmann: Vstupujeme do doby, keď nás opúšťajú strážcovia historickej pamäti

Posledné žijúce obete holokaustu, monsterprocesov, či svedkovia perzekučných akcií bývalého režimu postupne odchádzajú a s nimi odchádza aj priama skúsenosť s neľudskou tvárou totalitných režimov.

❗️Aj preto je dnešná spomienka dôležitá.

23. augusta 1939 bol podpísaný pakt Molotov – Ribbentrop, ktorým si komunistický Sovietsky zväz a nacistické Nemecko rozdelili Európu, podali si ruky a rozpútali ničivú svetovú vojnu. Boli to dve ideológie postavené na mylnom chápaní ľudskej osoby a spoločnosti, ktoré spôsobilo neslobodu, útlak a utrpenie miliónov.

Príbehy našich vlastných svedkov doby sú dnes už nemennou súčasťou histórie: Silvo Krčméry, Vlado Jukl, Anton Neuwirth, Anton Srholec, môj prastrýko dominikán Mikuláš Lexmann, ale aj nedávno zosnulý kardinál Jozef Tomko… Verím, že nám navždy budú pripomínať nebezpečenstvo ideológií i hrdinstvo ľudí so srdcom na správnom mieste.

🌍 Napriek mnohým nedokonalostiam je dnes demokracia spoločenským systémom, v ktorom môže každý robiť slobodné rozohodnutia o svojom živote, rozvíjať dary a talenty, napĺňať svoj potenciál.

Viac..  Miriam Lexmann: Slovensko má obrovskú príležitosť zatepliť budovy za európske peniaze

Preto sa zo všetkých síl snažím prispieť k tomu, aby sme demokraciu spoločne zveľaďovali a nenechali sa demotivovať negatívami od vážnych problémov, až po malicherné škriepky.

🙏 Sme v tom spoločne a môžeme si navzájom veľa dať. Pozývam vás k tomu, priatelia.

Miriam Lexmann, europoslankyňa /EPP, KDH/.

O red

Odporúčame pozrieť

Miriam Lexmann: Prijali sme legislatívu, ktorá má chrániť nezávislosť a vyváženosť médií

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Akt …

Consent choices