plynovod
PHOTO: European Union 2022, Ilustračné.

Nejednotná EÚ: bulharská vláda naznačila pripravenosť rokovať s Gazpromom o dodávkach plynu

Dočasná bulharská vláda naznačila, že je pripravená rokovať s ruskou energetickou spoločnosťou Gazprom o obnovení dodávok zemného plynu. Minister energetiky Rosen Hristov povedal, že dopyt priemyslu a teplárenských spoločností po plyne núti vládu začať „nevyhnutné“ rokovania s Gazpromom o obnovení dodávok. Termín rokovaní neurčil, ale skonštatoval, že budú „veľmi náročné a ťažké“.

Kontrakt Bulharska s Gazpromom exspiruje koncom tohto roka. Rusko však koncom apríla zastavilo dodávky zemného plynu po tom, ako predošlá vláda odmietla za ne platiť v rubľoch. Hristov uviedol, že Bulharsko zabezpečilo plyn na október vďaka zásielke skvapalneného zemného plynu od americkej spoločnosti Cheniere. Dodal však, že vláda odmietla možnosť ďalších dodávok, pretože „rastúce náklady na vykládku by spôsobili príliš vysokú cenu plynu“. Akú cenu by požadoval Gazprom, neuviedol, iba povedal, že by to bolo „niekoľkokrát lacnejšie“.

Viac..  Ivan Štefanec: Znemožnime Rusom vyrábať výbušniny a muníciu z našich zdrojov

Od nástupu k moci 1. augusta začala dočasná vláda vymenovaná prezidentom Rumenom Radevom revidovať dohody predchádzajúcej reformistickej koalície. Tento prístup vyvolal hnev verejnosti a ľudia vyšli do ulíc žiadajúc, aby Bulharsko zostalo na ceste k plynovej nezávislosti od Ruska.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Rada EÚ odobrila dobrovoľné opatrenia na zníženie spotreby plynu aspoň o 15 %

Zástupcovia členských krajín (Rada EÚ) v pondelok prijali odporúčanie, ktoré nabáda členské štáty eurobloku, aby …

Consent choices