Peter Szijjarto
Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó. PHOTO: © European Union.

Budapešť vylučuje ďalšie energetické aj vízové sankcie voči Rusku

Maďarská a estónska vláda sa zhodujú, že vojna na Ukrajine sa musí čo najskôr skončiť. Na energetické sankcie však majú rozdielne názory. Referuje o tom web hungarytoday.hu.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó telefonoval so svojím estónskym náprotivkom Urmasom Reinsaluom. Szijjártó vo svojom príspevku na Facebooku napísal, že obaja súhlasia s tým, že vojna na Ukrajine sa musí čo najskôr skončiť. Svojmu kolegovi pripomenul, že je v záujme Maďarska ako susednej krajiny, aby bol čím skôr pokoj.

Szijjártó zdôraznil, že sa líšia v hodnotení, či sankcie prispejú k tomuto cieľu. Poznamenal, že „rýchlo dal jasne najavo“, že Maďarsko vylučuje akékoľvek rokovania o ďalších energetických sankciách proti Rusku. „V súčasnosti je fyzicky nemožné zabezpečiť dodávky ropy a plynu do Maďarska bez ruských zdrojov energie a nedovolíme, aby boli Maďari nútení platiť cenu vojny,“ zdôraznil.

Viac..  Európska únia uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov v Predjordánsku

Energetické sankcie podľa maďarského ministra poškodzujú Európu viac ako Rusko, takže ich sprísnenie by išlo úplne proti zdravému rozumu. Szijjártó taktiež napísal, že v súlade s postojom nemeckého kancelára Olafa Scholza maďarská vláda nepodporuje sprísnenie alebo obmedzenie vydávania víz ruským občanom.

Reinsalu nedávno kritizoval postoj Maďarska k vojne na Ukrajine a obvinil krajinu z podkopávania európskej jednoty. V dôsledku toho bol estónsky veľvyslanec predvolaný na ministerstvo zahraničných vecí v Budapešti.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Europoslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

Európsky parlament vyzýva politické vedenie v EÚ a členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali …

Consent choices