Sucho na poli. PHOTO: MPRV SR

Viac ako polovicu regiónov EÚ ešte trápi sucho

Situácia so suchom zostáva v mnohých regiónoch Európy vážna. Vyplýva to z augustovej správy Spoločného výskumného centra (JRC) Európskej komisie (EK), ktorá je založená na dátach a analýzach Európskeho observatória pre sledovanie sucha. V dôsledku sucha je 47 % Európskej únie (EÚ) ešte vo varovných podmienkach, čo znamená, že je menej zrážok ako zvyčajne a vlhkosť pôdy je deficitná, zatiaľ čo 17 % bloku je v pohotovosti, keď aj vegetácia a plodiny vykazujú negatívne účinky sucha. Tento stav tiež prispieva k rozsiahlemu rozšíreniu oblastí s nebezpečenstvom požiaru po celej EÚ. Odborníci z JRC tvrdia, že súčasné sucho sa javí najhoršie za najmenej 500 rokov. EK o tom informuje na svojej webstránke.

„Kombinácia veľkého sucha a vĺn horúčav vytvorila bezprecedentný tlak na vodné hladiny v celej EÚ. V súčasnosti zaznamenávame sezónu požiarov výrazne nadpriemernú a významný vplyv na produkciu plodín. Klimatické zmeny sú nepochybne každým rokom citeľnejšie,“ skonštatovala eurokomisárka pre inovácie, výskum, kultúru, vzdelávanie a mládež Marija Gabrielová.

Tlak týkajúci sa vody a horúčav podľa správy JRC výrazne zhoršuje predchádzajúci negatívny výhľad na úrodu letných plodín. Aktuálne prognózy úrody kukurice, sóje a slnečnice na úrovni EÚ sú 16 %, 15 % a 12 % pod päťročným priemerom. Vážny nedostatok zrážok postihol takmer všetky rieky v Európe, čo ovplyvnilo energetický sektor a riečnu dopravu. Niekoľko členských štátov únie prijalo opatrenia na obmedzenie vody, keďže zásoby môžu byť v nadchádzajúcich týždňoch stále ohrozené.

Viac..  Komisia vyzýva poľnohospodárov, aby sa zúčastnili na prieskume o zjednodušení administratívy

V západnom európskom Stredomorí môžu teplejšie a suchšie podmienky ako zvyčajne pretrvať až do novembra. Sucho v niektorých oblastiach trochu zmiernili zrážky z ostatných dní, no aj tie priniesli svoje výzvy a na niektorých miestach boli v podobe silných búrok.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Robert Hajšel: Voda sa stáva jedným z najcennejších artiklov v EÚ. VIDEOBLOG

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices