bilcik
Vladímir Bilčík, europoslanec /SPOLU, EPP/. PHOTO: redakcia/red.

Vladimír Bilčík: Ukrajina sa už pol roka hrdinsky bráni, v pomoci musíme vytrvať až kým nezvíťazí

Ukrajina sa už presne pol roka bráni proti nezmyselnej a nevyprovokovanej agresii Ruskej federácie. Slovensko jej v úsilí ochrániť svoju krajinu, životy obyvateľov a hodnoty pomáha v maximálnej možnej miere už od začiatku tejto tragickej vojny.

„Dnes Ukrajina oslavuje 31. výročie svojej nazávislosti, no je s trpkou príchuťou, pretože uplynulo 6 mesiacov od začiatku ruskej invázie. Ukrajina sa naďalej hrdinsky bráni, aj s finančnou a vojenskou pomocou od západných demokracií. Musíme v našej pomoci vytrvať, až kým Ukrajina nezvíťazí a nezíska od agresora späť svoje územie,“ hovorí europoslanec Vladimír Bilčík /SPOLU, EPP/.

„Ukrajinskí ľudia trpia kvôli absolútne nezmyselnej vojne. Kvôli tomu, že Vladimír Putin sa rozhodol riešiť si svoje mocenské chúťky vojensky. Umreli preto už desaťtisíce Ukrajincov, ale aj Rusov. Okrem toho vplyvom dôsledkov vojny trpí celý svet – kvôli vysokým cenám plynu, elektriny. Preto celý svet, spoločne, musí realizovať kroky na zastavenie Vladimíra Putina a celej tejto nezmyselnej vojny,“ uviedol minister obrany SR Jaroslav Naď.

Od 24. februára Slovensko pomohlo Ukrajine vojenským materiálom v celkovej hodnote cca 154 mil. eur, čo predstavuje 8% z celkového rozpočtu MO SR. V rámci prepočtu na HDP tak Slovensku patrí 5. miesto v rebríčku krajín poskytujúcich vojenskú pomoc Ukrajine. Obsahom tejto pomoci bol napríklad systém protivzdušnej obrany S-300, odmínovací systém Božena, 5 vrtuľníkov (4xMi-17 a 1xMi-2), munícia do systému Grad, letecké palivo, benzín, ručné zbrane a ďalší materiál. Okrem toho sme v rámci vojenskej pomoci sprostredkovali pre Ukrajinu predaj nateraz 8 kusov samohybných konónových húfnic Zuzana 2 prostredníctvom štátnej akciovej spoločnosti KONŠTRUKTA-Defence.

Vojna u nášho suseda vyvolala tiež zvýšené požiadavky na humanitárnu pomoc utekajúcim ľuďom a samozrejme zabezpečenie obrany a bezpečnosti našej krajiny a obyvateľov. Príslušníci Ozbrojených síl SR boli preto prakticky odo dňa vypuknutia konfliktu nasadení na východnú hranicu, aby jednak zabezpečovali ochranu, monitorovali tzv. zelenú hranicu, ale pomáhali aj priamo utečencom – v spolupráci s Policajným zborom SR. Denne bolo na hranici nasadených aj 1 500 profesionálnych vojakov. Okrem toho zriadili OS SR v spolupráci s Armádou ČR kontajnerové mestečko určené na dočasný pobyt pre utečencov. V spolupráci s Vojenskou podpornou nadáciou vyhlásili ozbrojené sily hneď niekoľko humanitárnych zbierok, vďaka ktorým smerovalo na Ukrajinu viac ako 30 kamiónov tejto pomoci.

Reakciou na ruskú vojenskú inváziu na Ukrajinu je aj zvýšená bojová pohotovosť našich ozbrojených síl, ako garanta bezpečnosti štátu. V tomto zmysle plnia stovky úloh a v spolupráci s ďalšími zložkami štátu zabezpečujú posilnenie ochrany Slovenska. Z medzinárodného hľadiska mala Putinova vojenská agresia presne opačný efekt, ako by si zrejme želal. Potvrdila jednotu demokratického sveta a obrovskú mieru solidarity s Ukrajinou. Zároveň nás vojna na Ukrajine v istom zmysle utvrdila v tom, aké sú investície do rezortu obrany dôležité. Kvôli zásadnej zmene bezpečnostného prostredia v Európe sa ukazuje, že v rámci NATO už vynakladanie 2% HDP na obranu nebude cieľom, ale štandardom.

Viac..  Peter Pollák: V Španielsku som si prevzal prestížnu cenu, ktorú zatiaľ žiadny Slovák nedostal. Ďakujem

Okrem toho pre Slovensko ako krajinu, ktorá stále disponuje vojenskou technikou sovietskej výroby, vytvoril konflikt na Ukrajine nevyhnutnosť rýchlejšie modernizovať naše ozbrojené sily a zbaviť sa závislosti na technike sovietskej výroby. S tým súvisí aj možnosť ďalej pomáhať Ukrajine s technikou známou pre jej ozbrojené sily, samozrejme za dodržania podmienky neoslabiť touto pomocou našu vlastnú obranyschopnosť. Aktuálne takto poskytneme nášmu susedovi 30 nevyužívaných BVP-1 zo záloh, za ktoré získame od Nemecka, ako kompenzáciu, 15 kusov tankov Leopard 2A4.

Vojna zároveň potvrdila pevné spojenecké puto naprieč Severoatlantickou alianciou. Okrem kompenzácií za poskytnutý materiál nám spojenci poskytli personál a strategickú vojenskú techniku pre posilnenie vlastného prvku odstrašenia. S týmto cieľom – obrany a posilnenia obranyschopnosti SR, ale tiež celej Aliancie, vznikla na Slovensku mnohonárodná bojová skupina NATO.

Šéf rezortu obrany J. Naď v rámci bilancie uplynulého pol roka pripomenul, že Slovensko je uprostred dvoch významných výročí na Slovensku – 21. augusta sme si pripomenuli 54. výročie invázie vojsk Varšavskej zmluvy pod velením Moskvy a o niekoľko dní si pripomenieme výročie SNP, počas ktorého sme prosili o pomoc celý svet, aby nám pomohol postaviť sa Hitlerovi a nacizmu. „Prečo sa dnes, spomínajúc na našu vlastnú skúsenosť, čudujeme Ukrajincom, že prosia o to isté? Tak, ako sme boli vtedy vďační za pomoc celého sveta, tak dnes ako slobodné a demokratické spoločenstvo spravíme všetko pre to, aby sa mohli brániť proti novodobému Hitlerovi – tentokrát z Moskvy,“ zdôraznil pri príležitosti pol roka trvajúcej vojny na Ukrajine minister obrany SR Jaroslav Naď.

(redakcia/SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

Vladimír Bilčík: Dobrá správa pre všetkých, ktorým záleží na slobodných médiách

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Akt …

Consent choices