jurzyca
Eugen Jurzyca, europoslanec /SaS, ECR/. PHOTO: redakcia/red.

Eugen Jurzyca: Klimatickému fondu vyčítam veľa byrokracie a nedobre merané výsledky

Na európskej úrovni sa pripravujú veľké zmeny v systéme obchodovania s emisiami (EU ETS). Revidovaný systém počíta s rozšírením systému aj na sektory budov a cestnej dopravy, ktoré tvoria významnú časť celkového množstva európskych emisií. Hlavne doprava je sektor, kde sa dlhodobo nedarí znižovať emisie, skôr naopak. Do roku 2030 sa na Slovensku očakáva nárast emisií z cestnej dopravy skoro o 130 percent v porovnaní s rokom 1990.

Systém preto počíta s finančnou podporou z nového Sociálno-klimatického fondu, ktorý pomôže financovať opatrenia smerujúce pomoc predovšetkým nízkopríjmovým skupinám obyvateľstva. Podarilo sa presadiť odklad celého systému o jeden rok a v rokovaniach s Európskym parlamentom bude hlavným cieľom Slovenska presadiť ďalší odklad systému pre domácnosti. Práve tieto zraniteľné sektory by sa mali kompenzovať z nového fondu, z ktorého sa podarilo získať 1,4 miliardy eur pre Slovensko.

Slovenský europoslanec Eugen Jurzyca /SaS, ECR/ však systém pomoci kritizuje. „V prípade tohto fondu je jedným z ukazovateľov počet ľudí, ktorým fond pomôže. Nie je to dobrý ukazovateľ, pretože keď chceme pomôcť tým najviac zasiahnutým ľuďom, tak nemôžeme do celkového počtu zahrnúť aj ľudí, ktorí sú bohatí. Ten ukazovateľ to tak umožňuje. Nedozvieme sa, ako sme pomohli tým najzraniteľnejším, len sa dozvieme že sme pomohli veľkému počtu ľudí, čo môže znamenať veľké plytvanie,“ hovorí Eugen Jurzyca.

Viac..  Eugen Jurzyca: Ukazuje sa, že ekonomika EÚ začína zaostávať v konkurencieschopnosti. VIDEOBLOG

Očakáva sa, že finálny balík bude prijatý už počas českého predsedníctva v Rade EÚ, ktoré bude prebiehať do konca tohto roka.

Europoslanec Eugen Jurzyca /SaS/ kritizoval systém pomoci aj v minulosti


(redakcia/SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

Europarlament prijal smernicu o práci pre digitálne platformy

Európski poslanci v stredu schválili nové pravidlá, ktorých cieľom je zlepšiť pracovné podmienky pracovníkov platforiem. …

Consent choices