hojsik
Martin Hojsík, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: TV JOJ.

Europoslanec Hojsík: Uzákonenie partnerského spolužitia je prejav elementárnej ľudskosti a civilizovanosti

Europoslanec Martin Hojsík v rozhovore hovorí o súčasnej energetickej situácii, no aj o politike či najnovších návrhoch zákonov.

hojsíkAnomálie v teplotách sú tu, vieme o nich, asi si na to budeme musieť zvyknúť..

Žiaľ, klimatológovia sa nemýlia. Vedci na to upozorňovali od 70. rokov, my to spôsobujeme skleníkovými plynmi a je to niečo, čo môžeme zvrátiť znižovaním emisií, čo pomôže aj našej závislosti od ruského plynu. Musíme sa začať pozerať na to, že niektoré zmeny sa už dejú. Musíme meniť naše mestá a meniť to, ako hospodárime s pôdou, lebo to má obrovské dopady.

Tie dopady už vidíme aj v každodennom živote, vidíme však už aj pozitívne následky zmien?

Žiaľ, toho pozitívneho je veľmi málo. To, čo sme videli tento rok, a čo je dlhodobý zhoršujúci sa trend, sú napríklad masívne suchá, ktoré ešte stále pretrvávajú. Potom keď prídu zrážky, tak sú nárazové a vidíme povodne, prívalové dažde. Tento rok len v Európe (na Slovensku sme mali obrovské šťastie) boli obrovské lesné požiare. V Európe zhorela rozloha, ktorá je väčšia ako celý Nitriansky kraj. V Čechách sme videli České Švajčiarsko, dúfajme že nás to nepostihne, no nemôžeme sa na to spoliehať.

Čo môžu robiť ľudia v mestách? To teplo sa tu kumuluje oveľa viac ako niekde, kde sa dá aj skryť pod strom.

Mestá a obce sú oveľa viac postihnuté. Pýtajte sa každého jedného kandidáta v komunálnych voľbách – „A čo zeleň v mestách?“. Čo budete robiť s tým, aby sme dokázali v tom meste prežiť? Potrebujeme viac zelene, zelených striech a nie betónové, ale zelené námestíčka. V takých miestach sa mikroklíma o niekoľko stupňov ochladí. Keď idete v Bratislave napríklad po Medenej cez slnečný deň, tak je tam omnoho teplejšie ako na Hviezdoslavovom námestí.

Ceny energií sa zvyšujú. Podľa informácií zverejnených Úradom regulácií sieťových odvetví sa ročný nárast nákladov na energie pre domácnosť zvýši až o 1 782 eur. Ako im vieme pomôcť? Máte pocit, že súčasná vláda robí dostatok?

Žiaľ, nerobí. Ten nárast sa začal v minulom lete, keď sa Putin začal hrať s kohútikmi ako prípravu na agresiu voči Ukrajine. My sme premeškali rok v tom, aby sme pomohli chudobnejším ľuďom zatepliť svoje obydlia. To vám zníži náklady, no zároveň aj uvoľní tlak na ceny energií ako také. To musíme robiť omnoho viac. Chýba mi konkrétna stratégia, masívny plán pomôcť ľuďom ušetriť energiu a chudobnejším dostať sa k zelenej energii. Potrebujeme však pomôcť aj firmám, keďže nielen veľké firmy, ale aj malí živnostníci trpia. Na európskej úrovni je čas sa rozprávať o nastavení trhu. Cena sa odvíja od najdrahšej energie, čo nie úplne zodpovedá realite.

Vo štvrtok bolo oznámené, že bude môcť byť spustený tretí reaktor jadrovej elektrárne v Mochovciach. Aký máte názor? Chceme ísť cestou zelenej energie, no očividne bez toho jadra nevieme prežiť…

Pre mňa základnou vecou v tomto je, aby Úrad pre jadrový dozor preveril všetky pochybnosti, ktoré tam boli a zabezpečilo sa, že tá prevádzka bude bezpečná. To je základom, dúfam, že to pomôže znížiť ceny. Fungujeme však na prepojenom trhu, v súčasnosti má Francúzsko odstavených veľmi veľa svojich jadrových elektrární. Boli tam poruchy a opravy, chýbala voda na chladenie. Krajina sa tak stala dovozcom energie. Tento rok budeme tak nielen prevádzkovať to čo máme, ale aj sa rozprávať o tom, ako vieme omnoho viac využiť zelené energie, napríklad pri kúrení. Tam totiž končí veľmi veľa plynu.

Ako veľmi je z vášho pohľadu dôležité, aby sme na Slovensku mali uzákonené partnerstvá osôb rovnakého pohlavia?

Podľa mňa to je prejav elementárnej ľudskosti a civilizovanosti. Netýka sa to len pár rovnakého pohlavia, týka sa to všetkých párov. To je niečo, čo aj Rakúsko, kde sa oveľa viac ľudí hlási ku katolíckej viere, má zavedené a nevedie to k ničomu. Nie je to niečo namierené proti niekomu, je to na podporu spolužitia dvoch ľudí, ktorí sa ľúbia. To je podľa mňa niečo, čo máme podporovať.

Mohli by sme okomentovať aj to, čo sa deje na našej politickej scéne, to znamená vládna kríza, ktorú prežívame.

Je mi z toho strašne smutno. A to je preto, že napríklad keď ste hovorili o ombudsmanovi a o tom, ako niečo predkladá SaS, to ukazuje, že strany vládnej koalície sa navzájom prekárajú. To je niečo, čo má vyriešiť spoločne celá vládna koalícia a jasne povedať ľuďom, že sa chcú dohodnúť na kandidátovi, čo sa mali dohodnúť už dávno a súčasne zabezpečiť, aby sa to nestalo. To, že vláda namiesto reálnej pomoci ľuďom, namiesto riešenia veľkých problémov, ktorým Slovensko čelí, sa prestreľuje a ohadzuje sa veľmi nepeknými vecami je tragédia a súčasne čelíme tomu, že za rohom sa Fico bratrá s fašistami, čo považujem za rovnakú katastrofu. Potrebujeme vládu, ktorá bude riešiť veci, pomáhať ľuďom a posúvať Slovensko dopredu. Dúfam, že to čím skôr budeme mať.

Viac..  Peter Pollák: Som rád, že primátor majetkoprávne vysporadúva pozemky pre využitie eurofondov, ktoré som vybavil

Vrátime sa k energiám. Už dávnejšie ste kritizovali, že Slovnaft má po zdražovaní energií vyššie zisky. Kam by mal tento zisk až ísť z vášho pohľadu a ako tomu predísť?

Sú tu dve bonusovky pre spracovateľov ruskej ropy. Firmy, ktoré spracúvajú ropu z Ruska, majú nielen mimoriadnu rafinérsku maržu, ktorú majú všetky ropné koncerny majú momentálne veľmi veľké zisky. Ale tým, že ruská ropa sa predáva so zľavou, ale benzín a ďalšie výrobky z nej predávajú za normálne ceny, tak majú ešte extra zisk. To je niečo, čo aj minister Matovič navrhoval zdaniť 30 percentnou daňou. Ale ja sa pýtam, prečo 30 percent? Prečo tento mimoriadny zisk, ktorý takpovediac je na úkor aj Ukrajiny aj nás, nemá zobrať celý 100 percentnou daňou slovenský štát a využiť práve aj na pomoc ľuďom a podnikateľom, ktorí trpia cenami energií. Je to niečo, čo podľa mňa veľmi jasne povedalo- vy zarábate na vojne a to nemáte zarábať.

Čím si vysvetľujete, že to tak je ?

Netrúfam si odhadnúť. Téma zdanenia mimoriadnych ziskov energetických spoločností je niečo, o čom sa diskutuje po celej Európe, lebo tie ceny, ktoré všetci platíme sa odrážajú na niekoho ziskoch. A to je niečo, na čo sa treba bližšie pozrieť.

Vy ste spomínali v predchádzajúcom vstupe, že by sme sa mali pozerať aj na to, ako zabezpečiť energie a teplo na nadchádzajúcu zimnú sezónu aj zelenším spôsobom. Aké sú vaše návrhy?

Žiaľ, musím o tom otvorene povedať, my sme posledný rok v tomto prespali. Nerobili sme úsilie naviac, ktoré sme mohli urobiť. Ja by som očakával že vláda príde s plánom, podobne ako to robia v Španielsku, Nemecku a mnoho Ďalších krajín hovorí ľuďom, že im chcú pomôcť prestať plytvať. Lebo to nie je len o tom, že máte sedieť dom v zime, ale ako pomôcť ľuďom plytvať s energiou, lebo stále vieme efektívne ušetriť, lebo stále vieme pomôcť firmám a špeciálne sa pozrieť na tých najchudobnejších. Potrebujeme pomôcť dôchodcom, ale nie všetci dôchodci sú na hranici chudoby. Mladé rodiny. Nie všetci majú finančné problémy. Ale tí, čo sú na tom najhoršie, tí potrebujú tú pomoc najviac.

Alebo pri zavádzaní zelených energií. Keď vám štát dá podporu 50 percent na tepelné čerpadlo, to je super. Ale keď vy si tých druhých 50 percent neviete dovoliť, tak vám to vôbec nepomôže. A práve tu majú smerovať peniaze za emisné povolenky, ktoré ležia v environmentálnom fonde. Pomohli by ľuďom, ale aj firmám znížiť náklady na energie.

Prečo je to stále iba vo forme návrhov? Prečo sa s tým stále nič nedeje?

Niektoré menšie veci sa dejú, ale to, po čom volám je naozaj to, aby sme dupli na plyn. Aby sme sa pozreli na to, ako toho vieme robiť viac a, žiaľ, stále chýba politická ochota.

Ďalšie informácie nájdete na www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices