nicholsonova
Lucia Ďuriš Nicholsonová, europoslankyňa /RE/. PHOTO: redakcia/red.

Lucia Ďuriš Nicholsonová: Na Slovensku bude na jeseň kopec nešťastných občanov prepadávajúcich sa do chudoby

Šťastie praje pripraveným. Na Slovensku bude na jeseň kopec nešťastných občanov prepadávajúcich sa do chudoby.

Zodpovedné vlády v jednotlivých členských štátoch pripravujú opatrenia na zmiernenie dopadu energetickej krízy a vysokej inflácie. Prihovárajú sa svojim občanom a pripravujú ich na krutú jeseň. Energie budú veľmi drahé. Zodpovední politici za hranicami avizujú koniec mrhania energiami, teplom, teplou vodou, pitnou vodou. Koniec bazénov, sáun, koniec prekúrených miestností, len jedna teplá sprcha denne.

Tá naša vláda rieši samu seba a politici riešia vlastné odkazy jeden druhému cez fejsbúk alebo cez SMSky. „Neruš nás, občan, tu sme pri manželskej kríze.“ Populisti vás radšej nepripravia na krutú jeseň, ktorú možno mnohí z vás finančne nezvládnu, len aby neprišli o vaše hlasy. Naši politici sa pripravujú na predčasné voľby namiesto toho, aby vás pripravili na to, že mnohí z vás sa prepadnú do energetickej chudoby.

Na Slovensku sa mal už dávno nájsť zodpovedný minister, azda aj premiér, ktorí by nám vysvetlili, že komunizmus nás zhýčkal a naučil nás výrazne plytvať energiami. Uprostred decembra sa v bytoch premávame v trenkách a tielkach a pravidelne vetráme dokorán otvorenými oknami.

Keď sme sa s rodinou pred tromi rokmi presťahovali do Bruselu, po prvej vykurovacej sezóne nám (pri mesačnom paušále 120eur) prišiel nedoplatok cez 2,5 tisíca eur. Ihneď som zavolala domácej, ktorá nám prenajíma dom a hovorím: „Máte tam niečo pokazené, máme obrovský nedoplatok za plyn.“ A ona sa ma pýta: „Na koľko stupňov ste si nastavili termostat?“ Hovorím: „Na 23 stupňov, ako na Slovensku.“ A ona na to: „Vážená pani zo Slovenska, v Belgicku energiami šetríme, v zime máme nastavené termostaty na 17 stupňov a keď nám je zima, oblečieme si kabát.“

Viac..  Katarína Roth Neveďalová o habaní majetku: Návrh som nepodporila, nesmieme vytvárať precedensy

Ostatné dve zimy som v dome skoro zmrzla. Máme 17 stupňov a na sebe teplé oblečenie. Zvykli sme si. Bola to drahá lekcia, ale veľa nám dala. Okrem iného sme aj deťom začali vysvetľovať, že teplo nie je nejaká abstraktná samozrejmosť, ale drahá komodita. Na Slovensku mnohým takúto lekciu uštedrí tá prichádzajúca vykurovacia sezóna. Bolo by vítané, ak by na to ľudí začali zodpovední politici pripravovať. Kde však takých nájsť, že?

Emmanuel Macron varuje svojich občanov, že hojnosti a istotám je koniec.

Lucia Ďuriš Nicholsonová, europoslankyňa /RE/.

O red

Odporúčame pozrieť

Rada EÚ odobrila dobrovoľné opatrenia na zníženie spotreby plynu aspoň o 15 %

Zástupcovia členských krajín (Rada EÚ) v pondelok prijali odporúčanie, ktoré nabáda členské štáty eurobloku, aby …

Consent choices