jaroslav naď
Defense ministers of Poland Mariusz Blaszczak, right, and of Slovakia Jaroslav Nad smile before signing an air policing treaty at an airshow in Malacky, Slovakia, Saturday, Aug. 27, 2022. Poland and Czech Republic signed an agreement promising to protect Slovak airspace as Slovakia retires its old Soviet-mad MiG-29 jets at the end of this month. That protection is meant to last until Slovakia receives new F-16s from the United States, something expected in 2024. (AP Photo/Petr David Josek)

Slovensko, Česko a Poľsko podpísali deklaráciu o ochrane vzdušného priestoru Slovenska

Od 1. septembra budú chrániť slovenský vzdušný priestor po uzemnení stíhačiek MIG-29 české Gripeny a poľské F-16. Ministri obrany Slovenska, Česka a Poľska dnes počas Medzinárodných leteckých dní SIAF na letisku Kuchyňa pri Malackách o tom podpísali spoločnú deklaráciu.

„Je to veľký moment, keď sme preukázali, aké silné je nielen naše spojenectvo v rámci NATO a EÚ, ale aj bratstvo medzi všetkými tromi krajinami,“ povedal minister obrany Jaroslav Naď, ktorý sa zároveň poďakoval obom ministrom obrany aj v mene vlády a občanov Slovenska. Českí a poľskí letci sa budú starať o náš vzdušný priestor až do momentu, keď Slovensko v roku 2024 dostane vlastné stíhačky F-16. „Veľmi sa teším nielen z tohto projektu, ale aj z ďalších, ktoré budú naše krajiny robiť,“ dodal slovenský minister obrany.

„Som rada, že dnes okrem podpisu dohody o strážení vzdušného priestoru Slovenska podpíšeme aj ďalšiu dohodu o vzájomnej vojenskej spolupráci,“ uviedla česká ministerka obrany Jana Černochová, ktorá verí, že všetky tri krajiny budú vo vzájomnej spolupráci pokračovať. „Všetky tri naše krajiny do určite miery spája nielen závislosť na sovietskej technike, a teraz, po vypuknutí vojny na Ukrajine, aj veľmi rýchle prezbrojovanie našich armád,“ uviedla česká ministerka obrany. Ako dodala, Česko má leteckú základňu v Čáslavi, a o potrebe vyslania stíhačky nad Slovensko bude rozhodovať veliteľstvo podľa toho, ktorá lokalita bude bližšie, teda či budú vyslané lietadlá z Česka alebo z Poľska.

„Veľmi sa teším, že sme podpísali spoločnú deklaráciu o obrane vzdušného priestoru nad Slovenskom. Je to veľmi dôležitý argument, ktorý ukazuje, že všetky tri krajiny spolupracujeme navzájom veľmi úzko, a že spolu zdieľame hrozby, ktoré sa dejú v našej časti Európy,“ povedal na krátkom tlačovom brífingu poľský minister obrany Mariusz Blaszczak. „Táto spolupráca slúži na posilnenie bezpečnosti našich krajín a rozvoj v nich. Spolu sme silnejší,“ dodal poľský minister obrany.

Viac..  EÚ by mala zrušiť sankcie voči bývalému jazdcovi F1 Mazepinovi, rozhodol súd

Od nedele 28. augusta budú naše stíhačky MIG-29 oficiálne uzemnené a podľa Jaroslava Naďa sa bude rozhodovať o tom, aký bude ich ďalší osud. Podľa jeho slov je možné, že budú odpredané na Ukrajinu za 300 miliónov eur, a za takto získané prostriedky by sme mohli kúpiť ďalšiu modernejšiu techniku, ktorú naša armáda potrebuje. Akú, prípadne, ako sa to celé udeje, nekonkretizoval.

Pri podpise zmluvy o ochrane slovenského vzdušného priestoru boli z vyšegrádskej skupiny tri krajiny, chýbalo medzi nimi iba Maďarsko. „Sme predsedajúcou krajinou V4, a faktom je, že čoskoro bude u nás stretnutie ministrov obrany V4. Je pravda, že v súčasnosti máme v niektorých oblastiach väčší súzvuk priorít v rámci týchto troch krajín (Česk, Poľska a Slovenska, pozn. SITA), ale to nemení nič na tom, že máme záujem aby celá V4 fungovala v rámci obrany dobre a poctivo,“ uviedol Jaroslav Naď.

(SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

mig29

Slovensko sa symbolicky rozlúčilo so stíhačkami Mikojan-Gurevič MiG-29

Rezort obrany, ako aj široká verejnosť sa dnes tzv. „uzemnením“ stíhacích lietadiel MiG-29 symbolicky rozlúčili …

Consent choices