Borell
Josep Borell, šéf EÚ diplomacie. PHOTO: © European Union.

Josep Borell: Srbsko a Kosovo sa dohodli na riešení sporu o poznávacie značky áut

Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borell v sobotu oznámil, že Srbsko a Kosovo sa dohodli na riešení sporu o poznávacie značky vozidiel a preukazy totožnosti. Napätie medzi Belehradom a Prištinou sa vystupňovalo v závere minulého mesiaca, keď kosovská vláda vyhlásila, že srbské doklady totožnosti a poznávacie značky áut už nebudú na území Kosova platné, rovnako ako nie sú platné v Srbsku tie, ktoré vydáva Kosovo. Srbsko doteraz trvalo na tom, aby obyvatelia Kosova žiadali o špeciálne preukazy, ak chceli cestovať cez srbské územie.

„Máme dohodu,“ napísal Borrell na mikroblogovacej sieti Twitter. „Srbsko súhlasilo, že zruší vstupné preukazy pre držiteľov kosovských dokladov totožnosti a Kosovo súhlasilo, že ich nebude uplatňovať voči držiteľom srbských dokladov,“ uviedol Borrell. „Kosovskí Srbi, rovnako ako všetci ostatní, budú môcť slobodne cestovať medzi Kosovom a Srbskom so svojimi dokladmi totožnosti,“ dodal šéf európskej diplomacie.

Viac..  Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Kosovská prezidentka Vjosa Osmaniová na Facebooku uviedla, že dohoda znamená „reciprocitu a rovnosť“. Srbský prezident Aleksandar Vučič však v sobotu novinárom povedal, že Srbsko vydá vyhlásenie o tom, že používanie kosovských dokladov totožnosti je umožnené „z praktických dôvodov a pre slobodu pohybu“ a neznamená srbské uznanie Kosova alebo jeho budúceho štatútu.

(SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

J. Borrell: Európe bezprostredná vojna s Ruskom nehrozí, netreba zveličovať

Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci Josep Borrell vyhlásil, že hypotetická vojna Ruska proti krajinám …

Consent choices