Český premiér Petr Fiala a nemecký kancelár Olaf Scholz. PHOTO: FB Petr Fiala

Český premiér sa stretol s nemeckým kancelárom, zhodli sa na potrebe znížiť ceny elektriny

Český premiér Petr Fiala sa v pondelok v Prahe stretol s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom. Politici diskutovali o vývoji ruskej vojny na Ukrajine, energetickej bezpečnosti Európskej únie či bilaterálnej spolupráci. Fiala uviedol, že sa so svojím nemeckým kolegom napríklad bavil o vysokých cenách energií a zhodli sa, že „je potrebné nájsť celoeurópske riešenie pre zníženie cien elektriny“. Informuje o tom spravodajský portál TN.cz.

Česko chce získať kapacity v nemeckých termináloch na skvapalnený zemný plyn (LNG). „Na úrovni pracovných skupín budeme riešiť formu spolupráce, aby sme kapacitu mohli čo najskôr využívať,“ povedal predseda českej vlády. Tiež vyjadril spokojnosť nad tým, že pokračujú rokovania o česko-nemeckej zmluve o solidarite v dodávkach zemného plynu. Fiala okrem toho poznamenal, že by bol rád, ak by sa v Nemecku predĺžila prevádzka tamojších jadrových elektrární.

Scholz zdôraznil, že urobia všetko pre zvládnutie súčasnej situácie. „Zaistiť, aby neboli ceny také vysoké, je naša hlavná úloha,“ uviedol. „To, čo sa deje na trhu nie je záležitosť ponuky a dopytu. Sme pod tlakom niečo urobiť a ja som si istý, že budeme konať koordinovane a isto,“ skonštatoval. Európa zimu podľa nemeckého kancelára zvládne.

Viac..  Predaj nových áut v EÚ vzrástol vo februári o 10,1 %

Nemecký kancelár tiež podľa TN.cz avizoval rozšírenie Európskej únie a českého premiéra pozval na samit v Nemecku, ktorý sa bude venovať rozšíreniu Európskej únie o ďalšie krajiny na Balkáne.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Scholz varoval pred voľbami do EP pred nárastom pravicového populizmu

Nemecký kancelár Olaf Scholz varoval v sobotu pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu (EP) pred …

Consent choices