Europarlament v Štrasburgu. PHOTO: © European Union 2022 - Source : EP

Europarlament v druhej polovici roku: Energia, minimálna mzda, jednotná nabíjačka

Europoslanci chystajú na jeseň prijatie nových právnych predpisov na zlepšenie života Európanov, okrem iného v oblasti energetickej bezpečnosti, rodovej rovnosti a umelej inteligencie.

Správa o stave Únie

Predsedníčka Komisie Ursula von der Leyen vo svojom treťom prejave o stave Únie načrtne hlavné priority a výzvy Komisie na nasledujúcich 12 mesiacov. Poslanci Európskeho parlamentu zhodnotia jej prácu za uplynulý rok a zabezpečia, aby sa riešili kľúčové problémy Európanov, akými sú energetická bezpečnosť a klimatické zmeny. Správa o stave Únie bude bude prednesená 14. septembra v Štrasburgu.

Energetika

Energetická bezpečnosť sa stala kľúčovým problémom po ruskej invázii na Ukrajinu, ktorá viedla k prudkému nárastu cien ropy a plynu v Európe a vo svete. Očakáva sa, že Parlament bude hlasovať o opatreniach na zníženie závislosti EÚ od ruských fosílnych palív a zvýšenie výroby ekologickej energie vrátane nových pravidiel pre obnoviteľné zdroje energie a energetickú účinnosť.

Spoločná nabíjačka

Parlament má schváliť pravidlá, ktorými sa zavádza jednotná nabíjačka pre elektronické zariadenia, ako sú mobilné telefóny, tablety a slúchadlá. Do jesene 2024 sa USB typu C stane jednotnou nabíjačkou v EÚ bez ohľadu na výrobcu. Táto zmena zníži množstvo elektronického odpadu a uľahčí život spotrebiteľom.

Konferencia o budúcnosti Európy: ďalšie kroky

Poslanci EP chcú nadviazať na 49 návrhov na reformu EÚ, ktoré predložila Konferencia o budúcnosti Európy, ktorá ukončila svoje pôsobenie 9. mája. Na jeseň sa uskutoční podujatie zamerané na spätnú väzbu s cieľom informovať občanov a vysvetliť, aký pokrok sa dosiahol.

Minimálne mzdy

Prvé právne predpisy EÚ o primeraných minimálnych mzdách má Parlament prijať v septembri. Vyžaduje sa v nich, aby krajiny EÚ zabezpečili, že ich národná zákonná minimálna mzda umožní dôstojnú životnú úroveň. Poslanci EP očakávajú, že pravidlá povedú k rastu reálnych miezd a pomôžu znížiť chudobu pracujúcich a rozdiely v odmeňovaní žien a mužov.

Umelá inteligencia

Parlament bude hlasovať aj o nových pravidlách používania umelej inteligencie. Takzvaný zákon o umelej inteligencii by mal uvoľniť potenciál umelej inteligencie v oblastiach, ako sú zdravie, životné prostredie a klimatické zmeny. Poslanci EP chcú, aby EÚ prevzala vedúcu úlohu v tejto oblasti a stanovila jasné normy, ktoré odrážajú hodnoty EÚ a zabezpečujú ochranu základných práv.

Rovnosť medzi ženami a mužmi na pracovisku

Očakáva sa, že Parlament dá zelenú návrhu zákona na zvýšenie parity v správnych radách veľkých spoločností. Takzvaná smernica „Ženy v správnych radách“ zavedie transparentné postupy prijímania zamestnancov v spoločnostiach tak, aby najmenej 40 % nevýkonných riadiacich funkcií alebo 33 % všetkých riadiacich funkcií bolo obsadených nedostatočne zastúpeným pohlavím.

Viac..  Komisia navrhuje začať prístupové rokovania EÚ s Bosnou a Hercegovinou

Poslanci začnú rokovať s Radou aj o smernici o transparentnosti odmeňovania, ktorá by zaviazala niektoré spoločnosti zverejňovať platy mužov a žien na rovnakej pozícii a v rovnakej funkcii, čo by uľahčilo porovnávanie platov a odhalenie rozdielov v odmeňovaní žien a mužov.

Pracovníci platforiem

Poslanci EP pokročia v práci na smernici, ktorá má zlepšiť práva pracovníkov digitálnych platforiem, ako sú Uber a Deliveroo. Cieľom navrhovaných pravidiel je zabezpečiť, aby sa týmto pracovníkom udelil zamestnanecký status zodpovedajúci ich pracovným podmienkam.

Odhaduje sa, že deväť z desiatich platforiem v EÚ v súčasnosti klasifikuje ľudí pracujúcich prostredníctvom nich ako samostatne zárobkovo činné osoby. Z 28 miliónov ľudí pracujúcich prostredníctvom platforiem môže byť v súčasnosti nesprávne klasifikovaných 5,5 milióna. V dôsledku toho sú niektorým ľuďom pracujúcim prostredníctvom digitálnych pracovných platforiem upierané pracovné a sociálne práva, ktoré by vyplývali zo statusu zamestnanca.

Kryptomeny

Poslanci Európskeho parlamentu budú hlasovať o právnom rámci pre kryptomeny v EÚ. Pravidlá, na ktorých sa Parlament a Rada dohodli v júni, zahŕňajú opatrenia proti manipulácii s trhom a proti praniu špinavých peňazí, financovaniu terorizmu a iným trestným činnostiam. Ich cieľom je tiež lepšie informovať spotrebiteľov o rizikách, nákladoch a poplatkoch súvisiacich s kryptoaktívami vrátane kryptomien a nefinancovateľných tokenov (NFT).

Sacharovova cena

V decembri Parlament udelí výročnú Sacharovovu cenu za slobodu myslenia, ktorou sa oceňujú jednotlivci a organizácie brániace ľudské práva a demokraciu na celom svete. Minulý rok bola cena udelená ruskému opozičnému lídrovi a protikorupčnému aktivistovi Alexejovi Navaľnému.

O mam

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices