hojsik
Martin Hojsík, europoslanec /PS,RE/. PHOTO: redakcia/red.

Europoslanec Hojsík vyzýva premiéra Hegera, aby sa zasadil za zníženie cien elektriny

hojsíkProgresívne Slovensko vyzýva premiéra Eduarda Hegera, aby na Európskej úrovni trval na oddelení cien plynu od cien elektriny, pretože práve to momentálne spôsobuje ich extrémne vysoké hodnoty.

Za súčasné vysoké ceny elektriny môže naša závislosť od fosílneho plynu, pretože cena elektriny sa na akciových trhoch odvíja od najvyššej ceny zo všetkých foriem výroby, ktorou je momentálne plyn. A ten používa Putinov režim ako zbraň vo vojne proti nám. Ak by došlo k reforme tejto cenotvorby, ceny elektriny by na európskych trhoch mohli rapídne klesnúť. A práve na tomto riešení by mal náš premiér trvať na najvyššej úrovni,“ vyhlásil europoslanec a podpredseda PS Martin Hojsík.

Cestou k zníženiu cien elektriny je podľa neho zo strednodobého hľadiska zbavenie sa závislosti od plynu z Ruska. „Musíme znižovať závislosť od fosílnych palív a investovať do zelených energií a energetickej efektivity. To je jediné udržateľné riešenie do budúcnosti, výhodné ekonomicky aj ekologicky,“ doplnil Hojsík.

Viac..  Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Peniaze za emisné povolenky by podľa europoslanca mali ísť prioritne na pomoc ľuďom ohrozeným energetickou chudobou a malým a stredným podnikom. „Keď žijete od výplaty k výplate, nemáte na zateplenie domu, a tak platíte za energie viac, ako niekto, kto na to má. Preto by mal štát z Envirofondu pokryť takýmto domácnostiam 100% nákladov na zateplenie, či zelené zdroje energie. Podobne je to pri prevádzkach ako sú malé pekárne, ktoré nemajú nárok peniaze z Modernizačného fondu tak, ako veľké firmy,“ uzavrel Hojsík.

O mam

Odporúčame pozrieť

elektrina

Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Vďaka aktuálne prijatej reforme bude trh EÚ s elektrinou stabilnejší, dostupnejší a udržateľnejší. Opatrenia zahŕňajúce …

Consent choices