elektrina
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Znárodniť elektrinu či zakázať jej vývoz nie je také jednoduché, musíme dodržiavať pravidlá EÚ

Znárodniť elektrinu vyrobenú na Slovensku či zakázať jej vývoz z krajiny zrejme nie je také jednoduché. Ministerstvo hospodárstva SR neodpovedalo, či by sa to dalo ošetriť napríklad schválením všeobecného hospodárskeho záujmu. V každom prípade chce dodržať pravidlá Európskej komisie.

„V súvislosti s rastúcimi cenami energií vyhodnocujeme viacero možností, avšak tak, aby došlo k čo najmenšej miere k narúšaniu vnútorného trhu alebo komerčných vzťahov. Taktiež pracujeme v medziach, ktoré nám poskytuje Európska komisia,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa ministra Mária Pavlusík.

Podobný scenár však navrhuje aj predseda parlamentného hospodárskeho výboru Peter Kremský. Podľa neho, trh s elektrinu sa celý zrútil. „Ja od začiatku roka hovorím ministrovi Sulíkovi, že to treba riešiť. Že firmy nemôžu mať desaťnásobne, päťnásobne vyššie ceny elektriny. Stále rozpráva o tom, že to je trh. Ja si myslím, že v tejto situácii by mal štát zaviesť všeobecný hospodársky záujem, prikázať výrobu elektriny, prikázať dodávky, stanoviť ceny a nielen pre domácnosti, ale aj pre verejné inštitúcie, pre školy, nemocnice. Ja navrhujem to, aby naozaj tento všeobecný hospodársky záujem sa aplikoval na celý trh s elektrinou, pretože ten trh sa úplne zrútil. To proste tá elektrina, ktorá sa tu vyrobí za 50 eur za megawatthodinu a dodá sa do vedľajšej dediny, medzitým virtuálne odíde do Lipska na burzu a tam zdražie na 900 a dodá sa za 900 eur,“ povedal v diskusnej relácii TA3 V politike Kremský.

Viac..  F. Villeroy: ECB zníži úrokové sadzby s veľkou pravdepodobnosťou v jarnom období

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Ceny obuvi a oblečenia sú na Slovensku približne na úrovni priemeru EÚ

Narušenie sezónnej cyklickosti v segmente oblečenia a obuvi ovplyvňuje najmä vysoká inflácia. Ceny oblečenia a …

Consent choices