polnohospodarstvo
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

EK schválila sedem strategických plánov v rámci spoločnej poľnohospodárskej politiky

Európska komisia (EK) schválila prvý balík strategických plánov v rámci novej spoločnej poľnohospodárskej politiky (SPP) pre sedem členských štátov. Schválené plány pre Dánsko, Fínsko, Francúzsko, Írsko, Poľsko, Portugalsko a Španielsko majú rozpočet cez 120 miliárd eur. Z toho 34 miliárd je venovaných výlučne na environmentálne a klimatické ciele a ekologické schémy. EK o tom informuje na svojej webstránke.

Schválenie plánov je dôležitý krok pre implementáciu SPP od 1. januára 2023. Je navrhnutá tak, aby formovala prechod na udržateľný, odolný a moderný európsky poľnohospodársky sektor. Financie sa v rámci nej spravodlivejšie rozdelia medzi malé a stredné rodinné farmy, ako aj medzi mladých farmárov. Farmári tiež budú mať podporu pri zavádzaní nových inovácií. SPP má na roky 2023 – 2027 rozpočet 270 miliárd eur.

Pri navrhovaní svojho strategického plánu SPP si každý členský štát vybral zo širokej škály intervencií na úrovni EÚ, pričom ich prispôsobil a zacielil tak, aby riešili svoje špecifické potreby a miestne podmienky. V súvislosti s ruskou agresiou voči Ukrajine a rastom cien komodít EK vyzvala členské štáty, aby využili všetky príležitosti vo svojich strategických plánoch SPP na posilnenie odolnosti svojho poľnohospodárskeho sektora s cieľom podporiť potravinovú bezpečnosť. To zahŕňa zníženie závislosti od syntetických hnojív a zvýšenie výroby obnoviteľnej energie bez oslabenia výroby potravín, ako aj podporu udržateľných výrobných metód.

Viac..  EÚ online platformám: Eliminujte dezinformácie o voľbách, inak riskujete postihy

Európska komisia pracuje na schválení zostávajúcich 21 plánov.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Európska ľudová strana pokračuje v dialógu o európskom poľnohospodárstve a Európskej farmárskej dohode v Taliansku …

Consent choices