pivo
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Výroba piva sa vlani v EÚ zvýšila

Členské krajiny Európskej únie (EÚ) v minulom roku vyrobili 33,1 miliardy litrov piva obsahujúceho alkohol a takmer 1,7 miliardy litrov piva s obsahom alkoholu menej ako 0,5 percenta alebo úplne bez alkoholu. V porovnaní s predchádzajúcim rokom sa produkcia nealkoholického piva v EÚ zvýšila o takmer 20 percent a výroba piva s obsahom alkoholu vzrástla o takmer tri percentá. V utorok o tom na svojej internetovej stránke informoval štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

V rámci členských krajín únie, z ktorých boli údaje k dispozícii, bolo vlani najväčším výrobcom piva Nemecko a na jeho celkovej produkcii v EÚ sa podieľalo 23 percentami. Poľská a španielska výroba piva sa na celkovej produkcii EÚ podieľali zhodne 11 percentami. Nasledovalo Holandsko, ktoré sa na celkovej výrobe piva v EÚ podieľalo siedmimi percentami.

Najväčším exportérom piva s obsahom alkoholu v rámci únie vlani opäť bolo Holandsko, ktoré celkovo vyviezlo 1,9 miliardy litrov. Nasledovali Belgicko (1,7 miliardy litrov), Nemecko (1,6 miliardy litrov) a Francúzsko a Česko (zhodne 0,5 miliardy litrov).

Viac..  EÚ online platformám: Eliminujte dezinformácie o voľbách, inak riskujete postihy

Vývoz piva z Európskej únie vlani smeroval predovšetkým do Veľkej Británie (902 miliónov litrov) a USA (765 miliónov litrov). Na ďalších miestach boli Rusko (391 miliónov litrov), Čína (340 miliónov litrov) a Južná Kórea (168 miliónov litrov).

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Stefanec

Ivan Štefanec: Pivovarníctvo nie je len biznisom, ale aj európskou tradíciou a kultúrou

Prvý augustový piatok patrí už tradične Medzinárodnému dňu piva. Americkí zakladatelia tejto tradície zhrnuli ciele …

Consent choices