hajsel
Robert Hajšel, europoslanenc /SD/. PHOTO: FB RH.

Robert Hajšel: Vláda by mala na boj s vysokými cenami energií využiť aj eurofody

Letné dni sa pomaly končia, aj keď astronomicky leto ešte takmer týždne potrvá. Mnohí sa ale už teraz obávajú, že nástupom chladnejšej jesene a prípadne mrazivej zimy budeme mať v Európe, ale aj na Slovensku, nedostatok elektriny a najmä plynu. A ak ho bude dosť, tak za nehorázne vysoké ceny, ktoré dostanú do bankrotu nielen mnohé podniky, ale aj početné domácnosti.

Prečo je tomu tak, netreba ani rozoberať. Pokračovanie ruskej vojny na Ukrajine a následné sankcie EÚ voči Rusku, či už prijaté vo forme embarga na dovoz uhlia z Ruska alebo embarga na dovoz ruskej ropy od decembra alebo odvetné protiopatrenia zo strany Ruska napríklad vo forme citeľného znižovania dodávok plynu vyhnali ceny plynu a najmä ceny elektrickej energie, odvodzovanej od ceny plynu do nepredstaviteľných, povedal by som šialených, aj desaťnásobných výšok.

Všetci sa už od jari zhodnú na tom, že s tým treba niečo robiť a na zimu sa musíme dobre pripraviť. Ale v skutočnosti sa toho veľa zatiaľ neurobilo, ani na úrovni EÚ a ešte menej na Slovensku.

Domácnostiam síce vláda prisľúbila, že ceny elektriny a plynu neporastú niekoľkonásobne, ale predpokladný nárast bude pre mnohých ľudí veľmi citlivý a podniky zatiaľ žiadnu konrétnu pomoc nedostali.

Na Slovensku vládna koalícia miesto vhodnej formy pomoci podnikom riešila počas letných mesiacov iba samú seba a na riešenie akútnych problémov ekonomiky akoby nemala čas, vôľu alebo chuť.

V takom Nemecku veľké podniky už mesiace čerpajú kompenzačnú pomoc pre vysoké ceny energií. U nás zatiaľ nič a mnohé sa tak dostávajú do existenčných problémov.

Vôbec nerozumiem postoju slovenskej vlády k výrobe hliníka v Žiari nad Hronom, ktorý je kľúčovým komponentom aj pre náš automobilový priemysel. Nehovoriac už o tom, že Slovalco je zasa strategicky dôležitým zamestnávateľom v Banskobystrickom kraji. Vláda ale nebola schopná mu pomôcť ani dotáciami z Envirofondu, v ktorom ležia ladom stovky miliónov eúr.

Viac..  Michal Wiezik: Europarlament pripravil legislatívu proti obchádzaniu sankcií

Buduci štvrtok sa kvôli vysokým cenám elektriny stretnú na mimoriadnej schôdzi ministri EÚ zodpovední za energetiku, kde by sa mali prijať konkrétne riešenia aj na základe návrhov Európskej komisie, či už ide o zastropovanie cien plynu, alebo aj elektriny, či už ide o národné schémy podpory vo forme štátnej pomoci alebo úsporné opatrenia.

Obávam sa, že viaceré z týchto opatrení nebudú účinné, lebo prichádzajú neskoro a neprinesú vytúžený okamžitý efekt. Slovenský minister hospodárstva by mal na tomto energo-summite žiadať schválenie možnosti využitia na kompenzácie vysokých cien energií pre domácnosti, samosprávy a malé podniky miliardy doteraz nevyužitých eurofondov. Len my nevieme, či vtedy nejakého ministra hospodárstva mať budeme a kto vlastne bude tento strategický rezort v nadchádzajúcich týždňoch riadiť.

Aj na európskej úrovni treba urobiť viac, ale slovenskí ministri miesto vzájomných konfliktov by mali urýchlene nastaviť spôsoby a postupy ako kompenzovať vysoké ceny energií pre sociálne zraniteľnejšie vrstvy občanov, ale aj pre samosprávy a malé podniky. Samé sa to totiž nevyrieši a je škoda týždňov premrhaných malichernými spormi.

Robert Hajšel, europoslanec /SD/.

O red

Odporúčame pozrieť

MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR je presvedčené, že na pozastavenie plánu obnovy a odolnosti neexistujú dôvody. …

Consent choices