koronavírus testovanie. PHOTO: © European Union 2020

Európska komisia navrhuje opatrenia na zabránenie nárastu prípadov počas jesene a zimy

Európska komisia (EK) navrhla konkrétne opatrenia na zabránenie nárastu prípadov ochorenia COVID-19 počas nadchádzajúcej jesene a zimy. Členské štáty by podľa nej mali zaviesť potrebné stratégie a štruktúry, vrátane očkovania proti COVID-19 a monitorovania ochorenia, s cieľom rýchlo a trvalo reagovať na jeho budúce prepuknutia. Hlavným cieľom opatrení je zvýšiť využívanie vakcín, vrátane očkovacích látok upravených na variant koronavírusu omikron, a zabezpečiť, aby boli všetci občania dobre chránení, uvádza EK na svojej webstránke.

„Pandémia je tu stále veľmi s nami. Musíme teraz konať spoločne, koordinovane a trvalo, aby sme pomohli vyhnúť sa ďalšiemu nárastu vážnych prípadov COVID-19,“ pripomenula eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidesová s tým, že je kľúčové, aby mali členské štáty silné vakcinačné stratégie a odolné systémy na monitorovanie vývoja koronavírusu. Podpredseda EK pre podporu európskeho spôsobu života Margaritis Schinas zas zdôraznil, že „členské štáty by mali pokračovať v koordinácii úsilia o pripravenosť v celej EÚ pred ďalšou vlnou a ďalším zavádzaním očkovacích programov,“ pretože „okamžité prijatie opatrení obmedzí tlak na systémy zdravotnej starostlivosti, narušenie ekonomík a výzvy pre spoločnosť“.

Okrem iného EK navrhuje, aby členské štáty zvýšili podiel očkovaných primárnymi dávkami, uprednostňovali očkovanie druhou posilňujúcou dávkou u špecifických skupín obyvateľstva a kombinovali vakcinačné kampane proti COVID-19 a chrípke. V závislosti od epidemickej situácie by mali členské štáty pokračovať v zavádzaní opatrení, ako sú nosenie rúšok či obmedzovanie zhromaždení, a zároveň zabrániť napríklad narušeniu vzdelávania. Mali by tiež prijať opatrenia na podporu duševného zdravia zdravotníckych pracovníkov aj celkovej populácie.

Komisia tiež pripomína, že sú stále kľúčové pokračujúce snahy o uľahčenie voľného pohybu v EÚ počas pandémie, a to pre ľudí aj tovar. V súvislosti s cestovaním z tretích krajín má EK v úmysle čoskoro navrhnúť revíziu príslušného odporúčania Rady EÚ, aby sa zohľadnila zmenená epidemiologická situácia, zvýšená zaočkovanosť na celom svete a vývoj požiadaviek na vstup v členských štátoch.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

EIB, EK a Gatesovci chcú každoročne ochrániť 370 miliónov detí pred detskou obrnou

Európska komisia, Európska investičná banka a Nadácia Billa a Melindy Gatesovcov oznámili založenie nového finančného …

Consent choices