Korcok
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: MZVaEZ SR.

Slovensko prišlo o rešpektovaného ministra zahraničných vecí, Korčok podal demisiu s kolegami zo SaS

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí, Ivan Korčok, podal v pondelok demisiu. Z vlády odchádza spolu s ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom, ministrom školstva Branislavom Gröhlingom a ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou. Toto rozhodnutie SaS je vyvrcholením dlhotrvajúcej koaličnej krízy, z ktorej vinia ministra financií, Igora Matoviča.
Vyjadrenie ministra Ivana Korčoka, ako ho zverejnil na Facebooku:
„Dnes som podal demisiu a požiadal pani prezidentku Zuzanu Čaputovú o uvoľnenie z funkcie ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky.
Dovoľte pár slovami vysvetliť, prečo som sa tak rozhodol – o to viac, že som v ostatnom období dostával nie málo odkazov, aby som vo vláde zostal.
Hlavným dôvodom je rozhodnutie strany Sloboda a Solidarita nebyť zo známych dôvodov ďalej súčasťou vlády, v ktorej pnutia a konflikty prerástli aj pre mňa únosnú mieru. Pre mňa ako ministra zahraničných vecí je hlavnou agendou diplomacia a mnohí, možno väčšina, to vníma tak, že sa ma domáce dianie netýka a asi je potrebné sa nad tým všetkým povzniesť. Ja to vidím inak. Aj minister zahraničných vecí je totiž plnou súčasťou domácej politiky a iste ste si všimli, že som sa nijako nevyhýbal domácim politickým súbojom, keď som v nich videl zmysel.
Preto si nemyslím, že minister zahraničných vecí by mal byť vnímaný len ako diplomat či úradník, a práve preto sa teraz neviem zachovať ani pragmaticky ani úradnícky a zostať na mojom poste, hoci aj z osobných dôvodov by bolo pre mňa ľahšie zachovať si stoličku ministra. Možno iní diplomati by to zvládli bez problémov, ale ja sa neviem tváriť, že sa nič nestalo, keď z vlády odchádza strana, ktorá ma na post ministra nominovala.
Viem, že ľudia sú už takí otrávení z politiky, že nejakým princípom a politickej kultúre sa nepripisuje žiadny význam. Ale to je predsa jeden z hlavných problémov našej politiky! Ohýbame pravidlá a bez problémov prijímame síce pragmatické, ale na konci dňa krkolomné riešenia. Za také by som považoval, ak by som zostal vo vláde v tejto situácii, keď sám vnímam problémy vládnutia, ktoré som aj ja ťažko znášal a nie raz ma oberali o chuť a zmysel celého môjho pôsobenia.
Ďalším zásadným dôvodom mojej dnešnej demisie je to, že k dnešnému dňu nie je jasné, ako bude fungovať vláda po strate väčšiny v parlamente. Toto považujem dnes za kardinálnu otázku, na ktorej by sa nič nezmenilo, ani ak by som zostal vo vláde. Pre mňa je to otázka zásadná, pretože bez jej vyjasnenia nevieme, či ide trojkoalícia reálne vládnuť a dovládnuť do konca súčasného volebného obdobia a za akých politických pravidiel, alebo smerujeme k predčasným voľbám.
V tejto neistote, do ktorej vstupuje menšinová vláda, ja fungovať neviem.
Milí priatelia, plne si uvedomujem, že moje vysvetlenie mnohých nenadchne, možno mu dokonca neporozumiete, ale napriek tomu si za ním stojím. Vôbec mi nie je ľahostajná pozitívna odozva, ktorá sa mi dostáva na moje pôsobenie, pričom nie som hluchý ani voči kritikom. Ale viem, že tak, ako som sa rozhodol do politiky vstúpiť, tak teraz cítim, že by som za danej situácie nevedel plnohodnotne vo funkcii ministra ďalej pôsobiť.
Vďaka všetkým ešte raz za podporu a porozumenie.“
Viac..  Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

O mam

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices