kladivko, sud
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Opätovne vyhlásili voľby na kandidáta na sudcu Všeobecného súdu EÚ

Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák opätovne vyhlásil voľby na kandidáta na sudcu Všeobecného súdu Európskej únie (EÚ). Deň ich konania určil na 15. novembra tohto roka. Uchádzačov o túto funkciu možno navrhovať do 14. októbra do 15:00 hodiny. „Súdnej rade patrí právomoc predkladať vláde Slovenskej republiky návrhy kandidátov, ktorí by mali pôsobiť za Slovenskú republiku v medzinárodných súdnych orgánoch. Jednou z jej dlhodobých snáh je obsadiť pozíciu sudcu Všeobecného súdu Európskej únie. Ani posledný raz sa túto významnú funkciu nepodarilo obsadiť,“ uviedli na stránke Súdnej rady SR.

Jedinou kandidátkou bola sudkyňa pôsobiaca ako predsedníčka senátu Najvyššieho správneho súdu SR Katarína Benczová. Na ostatnom augustom zasadnutí ju však členovia súdnej rady nezvolili za kandidátku na sudkyňu Všeobecného súdu EÚ. Ján Mazák preto opätovne vyhlásil voľby. Katarína Benczova získala v auguste deväť hlasov spomedzi prítomných 15 členov rady a na zvolenie za kandidátku jej chýbal jeden hlas, takže rada jej zvolenie neodporučila vláde. Ján Mazák v tejto súvislosti uviedol, že rada už veľmi obozretne a s patričnou starostlivosťou pristupuje k posudzovaniu predpokladov uchádzačov. „Pani Benczová aj v mojich očiach je vynikajúca sudkyňa vnútroštátne, keby sme mali viacej takých sudkýň, boli by sme na tom veľmi dobre. Ale bohužiaľ, tie požiadavky na medzinárodný súdny orgán sú oveľa, oveľa vyššie,“ skonštatoval Mazák.

Viac..  Týždeň v EP: Ženy v športe, obchod s Ukrajinou a Moldavskom a príprava na plenárne zasadnutie  

Slovensko malo opakovaný problém obsadiť voľné miesta na Všeobecnom súde EÚ. Viacerí kandidáti, ktorí prešli voľbou na pôde súdnej rady ako aj vlády, boli nakoniec odmietnutí poradným výborom súdu.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

rada

Výbor ministrov Rady Európy odobril kandidátov na post generálneho tajomníka

Výbor ministrov Rady Európy (RE) v pondelok predložil Parlamentnému zhromaždeniu RE (PZ RE) kandidátne listiny …

Consent choices