hajsel
Robert Hajšel, europoslanec /SD/. PHOTO: FB RH.

Robert Hajšel: Zastropovanie cien ruského plynu nie je riešením

Európska komisia chce na zajtrajšom rokovaní ministrov energetiky navrhnúť ako jedno zo základných opatrení na zastavenie rastu beztak vysokých cien energií zastropovanie cien ruského plynu, t.j. ceny, ktorú by za predaj svojho plynu dostali Rusi.
Komisia tak chce urobiť, aby prispela k zníženiu bezprecedentne vysokých cien plynu, od ktorých sa teraz odvíjajú aj vysoké ceny elektriny. Aj keď môže ísť o dobre mienené opatrenie, správnym a ani dobrým riešením to nie je.

Nepomôže ani našim domácnostiam, ale ani samosprávam a už vôbec nie podnikom. Vôbec im to nezaistí, že ceny za plyn budú nižšie. Skôr naopak. Ak by sme naozaj chceli znížiť ceny pre koncových užívateľov, musíme ich zastropovať pri predaji a nie už pri nákupe z Ruska. Lenže to by ten rozdiel musel niekto zaplatiť a do toho sa EÚ nepustí lebo jej rozpočet takú možnosť ani neposkytuje.

Navyše, Rusi – ako už avizovali – môžu prestať vyvážať plyn do Európy nielen cez Nord Stream I, ale aj cez všetky zostávajúce potrubia a Európska únia už nedostane žiadny ďalší ruský plyn, hoci ho stále veľmi potrebuje. Ak sa EÚ podarilo doteraz naplniť plynové zásobníky na viac ako 80 percent, bolo to najmä vďaka ruskému plynu, ktorý prúdil koncom jari a začiatkom leta.

Ak by žiadny ruský plyn už nemal prísť, európskemu priemyslu, doprave a domácnostiam by chýbal, a ťažko by sa do zimy našla jeho náhrada. Trhy si to uvedomujú, a tak pri takomto vývoji trhové ceny plynu zasa rástli.

Jedným z dôvodov, prečo chce Komisia takéto opatrenie navrhnúť, je aj to, aby sme zabránili Moskve získavať z predaja plynu za trhové ceny obrovské príjmy, ktoré môže použiť na financovanie vojny na Ukrajine. Neviem, možno ide o dobre mienené opatrenie, ale opäť sa minie účinkom. Rusko už teraz získalo z predaja plynu obrovské zisky, vďaka vysokej trhovej cene oveľa vyššie, ako v tomto čase pred rokom, hoci ho do EÚ predalo menej.

Viac..  Nové pravidlá EÚ na ochranu kritických hlasov pred súdnym zastrašovaním

Preto aj zástupca našej vlády by zajtra a v piatok v Bruseli mal skôr ako zastropovanie cien na ruský plyn podporiť dočasné zastropovanie cien všetkého plynu používaného na výrobu elektriny. To by účinok malo. Naopak, zastropovanie cien elektriny, po ktorom volajú viacerí politici nielen v europarlamente, by takisto nebolo dobrým riešením, a preto ho netreba podporiť, ak ho niekto navrhne. Naopak zvážiť treba oddelenie cenotvorby elektriny od ceny plynu, má to aj svoje plusy, ale aj mínusy.

Slovenský zástupca by ale na tomto minienergetickom summite mal požadovať najmä otvorenie možnosti využiť na kompenzácie vysokých cien energií pre podniky, samosprávy a domácnosti doteraz veľmi slabo čerpané eurofondy. Tam je peňazí dosť, nečerpajú sa, a pritom ľudia a podniky zatiaľ žiadne sociálne kompenzácie nedostali.

Robert Hajšel, europoslanec /SD/.

O red

Odporúčame pozrieť

Robert Hajšel: Do roku 2040 budú musieť domy vykurovať kotlami, ktoré nie sú poháňané fosílnymi palivami

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices