vakcína, koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Úrad Európskej únie HERA zaobstaral ďalšie vakcíny proti opičím kiahňam

Úrad Európskej únie pre pripravenosť a reakcie na núdzové zdravotné situácie (HERA) zabezpečil dodatočné dávky vakcíny tretej generácie od spoločnosti Bavarian Nordic v reakcii na súčasné prepuknutie opičích kiahní. Akvizícia sa týka 170 920 dávok vakcíny, čo zvyšuje celkový počet dávok, ktoré EÚ kúpila pre členské štáty, na 334 540. Spomenuté dodatočné dávky budú dostupné na dodanie pred koncom roka. Medzitým dodávanie už zakúpených vakcín proti opičím kiahňam financované EÚ do členských štátov, Nórska a Islandu bude naďalej pokračovať v priebehu nasledujúcich týždňov a mesiacov, informuje na svojej webstránke Európska komisia.

„Aj keď sme boli svedkami toho, že počet prípadov opičích kiahní v EÚ v posledných týždňoch klesá, hrozba nepominula a my nemôžeme poľaviť v ostražitosti. Musíme pokračovať v tempe nášho úsilia chrániť našich občanov, najmä tých najzraniteľnejších. Pripravenosť je kľúčom k rýchlej reakcii na zdravotné núdzové situácie,“ vyjadrila sa eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidesová.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

HERA tiež začal spoločné postupy obstarávania pre ďalšie vakcíny, ako aj pre terapeutiká. Tieto opatrenia v kombinácii s radami Európskej liekovej agentúry o intradermálnom použití vakcíny proti opičím kiahňam zabezpečia rýchlejšiu ochranu tých najzraniteľnejších a urýchlia očkovanie ohrozených občanov.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

EIB, EK a Gatesovci chcú každoročne ochrániť 370 miliónov detí pred detskou obrnou

Európska komisia, Európska investičná banka a Nadácia Billa a Melindy Gatesovcov oznámili založenie nového finančného …

Consent choices