Monika Beňová, europoslankyňa SMER-SD. Photo: IG Monika Beňová

M. Beňová: Pri energiách treba účinné opatrenia pre domácnosti aj podnikateľov

Poslanci Európskeho parlamentu budú tento týždeň počas plenárneho zasadnutia diskutovať so zástupcami Rady a Komisie o potrebe urýchlenej reakcie Európskej únie na extrémny nárast cien energií.

Potrebujeme účinné opatrenia, ktoré zabránia výpadkom dodávok energie, tak pre domácnosti, ako aj pre podnikateľov. Ceny energie musia byť zároveň dostupné,“ zdôraznila poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová.

Úvahy o zastropovaní cien je zároveň možné považovať za nereálne. „Ich výsledkom by s najväčšou pravdepodobnosťou bolo len prerušenie dodávok,“ pripomenula europoslankyňa. Treba sa snažiť hľadať cestu ako využiť obrovské príjmy energetických spoločností. „Tie na dnešnej situácii preukázateľne benefitujú, pretože ich náklady na výrobu elektrickej energie sú oproti trhovým cenám neprimerane nízke,“ uviedla poslankyňa Európskeho parlamentu.

Súčasťou možných riešení je aj dočasné pozastavenie obchodovania s emisnými povolenkami. „Tomu však bránia dogmy súvisiace so zelenou transformáciou, ktoré aj v krízových časoch zostávajú bohužiaľ v niektorých členských štátoch hlboko zakorenené. Zamerať sa musíme aj na ďalšiu podporu diverzifikácie, a to tak z hľadiska hľadania nových zdrojov, ako aj súvisiaceho budovania alternatívnych prepravných trás,“ uzavrela Monika Beňová.

Viac..  Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

O mam

Odporúčame pozrieť

Dohoda ministrov energetiky EÚ prispieva k stabilite cien za energie

Dohoda, ktorú v utorok v Bruseli dosiahli európski ministri pre energetiku, prispieva k stabilite cien …

Consent choices