Michal Šimečka, podpredseda EP. PHOTO: Dominik Jursa

M. Šimečka: Káčer a Hirman sú špičkoví odborníci, kľúčový problém však zostáva

Podpredseda europarlamentu a hnutie Progresívne Slovensko, ktorého je predsedom, oceňuje nomináciu premiéra Hegera na posty ministrov zahraničných vecí a hospodárstva v podobe Rastislava Káčera a Karela Hirmana.

“Obaja sú špičkoví odborníci a svoje rezorty dokážu viesť plne kompetentne. Žiaľ, ich nominácia nijako nerieši kľúčový problém premiéra Hegera a ľudí na Slovensku – prítomnosť Igora Matoviča vo vláde, a rozbitú koalíciu, ktorá nemá dostatok poslankýň a poslancov na presadzovanie potrebných opatrení,“ uviedol predseda progresívcov a podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka.

„Je v bytostnom záujme Slovenska, aby boli títo ministri úspešní, no Igor Matovič dokáže rozbiť každé politické zoskupenie, ktorého je súčasťou. Je prakticky isté, že akonáhle sa noví ministri postavia niektorému z jeho ďalších velikášskych nápadov, dostanú sa do jeho nepriazne a z ministerstva financií im neprídu zdroje na presadzovanie potrebných opatrení, prípadne sa o opatreniach vo vlastných rezortoch budú dozvedať z jeho tlačoviek. Zároveň ich činnosť bude paralyzovať aj menšinová vláda bez podpory v parlamente. Je to veľká škoda, pretože za normálnych okolností by mohli Slovensku skutočne pomôcť,“ upozornil Šimečka.

„Veľkým sklamaním je pre mňa absencia nového ministra či ministerky školstva. Koalícia mala vyše dvoch mesiacov na to, aby našla prípadného náhradníka za ministra SaS. Školstvo na Slovensku je desaťročia zanedbávané, počas korony sme mali školy zavreté takmer najdlhšie, negatívne dopady na naše deti pretrvávajú a súčasná energetická kríza hrozí tým, že školy budú musieť opäť zavrieť – už teraz mnohé avizujú, že nebudú mať na kúrenie a elektrinu. V tejto situácii potrebujeme mať kvalitného človeka na čele rezortu na 100%, nie na čiastočný úväzok popri práci premiéra,“ zdôraznil predseda progresívcov Šimečka.

Viac..  Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

„Kandidát na ministra spravodlivosti pán Karas patrí k odporcom zmeny paragrafu 363. To nás nenapĺňa veľkou dôverou, pretože doterajšia prax generálneho prokurátora Žilinku ukazuje, že zmena je jednoznačne potrebná. Podľa informácií z médií ide o kandidáta predsedu Sme rodina Borisa Kollára, čo vyvoláva obavy, že táto nominácia skončí podobne ako generálny prokurátor Maroš Žilinka,“ uzavrel za progresívcov Michal Šimečka.

O mam

Odporúčame pozrieť

simecka

M. Šimečka: Do europarlamentu posielame aktívnych odborníkov, voľby chceme vyhrať

Progresívne Slovensko predstavilo svoju kandidátku do európskych volieb. Povedie ju bývalý premiér Ľudovít Ódor a …

Consent choices