bilcik
Vladimír Bilčík, europoslanec /SPOLU, EPP/. PHOTO: European Union 2022.

Europoslanec Vladimír Bilčík odletel do Belehradu, aby podporil svojou účasťou EuroPride

Europoslanec Vladimír Bilčík (EPP/Spolu) odletel do Belehradu, aby svojou účasťou podporil bezpečné konanie celoeurópskeho podujatia EuroPride. Koncom augusta srbský prezident Aleksandar Vučić vyhlásil, že časť EuroPride, ktorá sa koná vo vonkajších priestoroch, by sa mala preložiť alebo zrušiť kvôli problémom s bezpečnostnou situáciou v regióne. Usporiadatelia sa však rozhodli v prípravách pokračovať. Protidemonštrácie ohlásili aj odporcovia práv LGBT+ ľudí. 

Ako stály spravodajca Európskeho parlamentu pre Srbsko sa Bilčík ešte v auguste v srbských médiách vyjadril proti zmenám v plánoch pre EuroPride a vyzval zodpovedných v Belehrade, aby sa postarali o bezpečnosť účastníkov. “Srbská vláda sa sama uchádzala o organizáciu podujatia EuroPride, preto by mala dodržať slovo z roku 2019 a zaručiť bezpečnosť všetkých účastníkov. Som rád, že usporiadatelia sa rozhodli v prípravách pokračovať, podľa srbskej ústavy majú všetci ľudia v krajine rovnaké právo zhromažďovať sa,” povedal Bilčík.

Bilčík je presvedčený, že Belehrad je otvoreným a tolerantným mestom a rovnosť jednotlivcov bez ohľadu na ich sexuálnu orientáciu je jednou zo základných európskych slobôd a hodnôt.
Bilčík tiež očakáva, že odporcovia ľudských práv, pravicoví extrémisti a predĺžené chápadlá Moskvy sa pokúsia zneistiť či narušiť priebeh belehradského EuroPride. Vníma zároveň v posledných dňoch zvýšené úsilie srbskej vlády o bezpečný priebeh tohto podujatia: “Veľmi mi záleží na každom kroku, ktorý v týchto časoch ruskej agresie, priblíži Srbsko k EÚ. Preto budem najbližšiu sobotu v Belehrade a EuroPride podporím svojou osobnou účasťou na otváracom ceremoniáli pred verejným pochodom mestom.”
EuroPride je celoeurópska udalosť, ktorá oslavuje rôznorodosť LGBT+ ľudí. Toto podujatie sa každý rok koná v inom európskom meste, pričom srbská vláda sa v roku 2019 úspešne uchádzala o usporiadanie EuroPride  v Belehrade. Tento ročník EuroPride sa koná vôbec prvýkrát na západnom Balkáne, prebieha od 12. do 18. septembra, pričom vrcholom bude verejné zhromaždenie v Belehrade v sobotu 17.septembra.
Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Nepodporila som návrh na zníženie priemyselných emisií, aj kvôli hovädziemu dobytku

O red

Odporúčame pozrieť

Europarlament prijal smernicu o práci pre digitálne platformy

Európski poslanci v stredu schválili nové pravidlá, ktorých cieľom je zlepšiť pracovné podmienky pracovníkov platforiem. …

Consent choices