technologie
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Rokovania EÚ o spôsobe dohľadu nad využívaním nových technológií sa blížia k záveru

O podobe Aktu o umelej inteligencii rozhoduje aj Slovensko. Rokovania ministrov v Rade Európskej únie sa dostali do kľúčovej fázy, ich výsledkom bude záväzná legislatíva, ktorá by mala pomôcť zabezpečiť účinný a inovatívny dohľad nad novými technológiami v európskom priestore. Ako v piatok informovalo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI), súčasné stretnutia expertov iniciovalo práve Slovensko.

Prijatie dokumentu, ktorého návrh predstavila Európska komisia v apríli 2021, pomôže regulovať využívanie umelej inteligencie v rôznych oblastiach, napríklad poskytovanie úverov, používanie autonómnych dopravných prostriedkov, využívanie biometrickej identifikácie, nekalé a podprahové techniky ovplyvňujúce ľudské správanie a rozhodovanie či tvorba a šírenie tzv. „deep fakes“. Rokovania o Akte o umelej inteligencii pokračujú pod vedením českého predsedníctva v Rade EÚ, ktorého ambíciou je dospieť ku konsenzu ministrov do konca roka 2022. Nasledovať budú záverečné rokovania s Európskym parlamentom.

„Všetky inovatívne riešenia nás zaväzujú, aby sme aj v súčasnosti boli na seba nároční a využívali vlastnú predstavivosť pri vytváraní verejných inštitúcií pre umelú inteligenciu. Napokon, správa a riadenie umelej inteligencie sa globálne stáva dôležitým znakom konkurencieschopnosti a kľúčovým faktorom stability spoločnosti,“ povedal štátny tajomník MIRRI Ján Hargaš pri otvorení série on-line pracovných stretnutí zorganizovaných Slovenskom.

Viac..  Prieskum: Pakt o zručnostiach pomohol vyškoliť 3,5 milióna pracovníkov

Odborníci zo Slovenska napríklad navrhli vytvoriť spoločné európske podporné tímy, ktoré budú pomáhať inštitúciám na úrovni členských štátov v plnení úloh, pomáhať zabraňovať prieťahom v posudzovaní vysokorizikových systémov inteligencie a posilňovať koordináciu všetkých dotknutých verejných orgánov, ktoré majú na starosti ochranu obyvateľstva v kyberpriestore.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Únia chce opäť obchodovať s bývalými európskymi kolóniami v Afrike

Europoslanci a poslanci 79 afrických, karibských a tichomorských krajín zasadli v štrasburskej rokovacej sále. 1.decembra sa začalo 28. …

Consent choices