Stavebníctvo. PHOTO: © European Union 2020

Stavebníctvo v Európskej únii v júli medzimesačne stúplo o 0,2 %

Produkcia stavebného sektora eurozóny v júli podľa sezónne upravených údajov medzimesačne stúpla o 0,3 percenta a v rámci celej Európskej únie (EÚ) sa zväčšila o 0,2 percenta. Medziročne júlová stavebná výroba eurozóny vzrástla o 1,5 percenta a v rámci celej EÚ sa zvýšila o 1,3 percenta. Vyplýva to z prvého odhadu štatistického úradu eurozóny Eurostat, ktorý o tom informoval v pondelok.

Na Slovensku stavebníctvo v júli oproti júnu posilnilo o 3,1 percenta. V rámci členských krajín Európskej únie, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, to bol tretí najväčší rast. Výraznejšie ako na Slovensku stavebníctvo medzimesačne stúplo len v Španielsku (6,7 %) a v Maďarsku (5,7 %). Najviac medzimesačne kleslo v Rakúsku a Slovinsku (zhodne -4,2 %), v Česku (-2,9 %) a vo Švédsku (-1,3 %).

Viac..  EÚ pomôže 10 regiónom zmierniť účinky populačných zmien, aj v Banskej Bystrici

Medziročne slovenské stavebníctvo v júli vzrástlo o 2,6 percenta. Najsilnejší medziročný rast evidovali v Slovinsku (28,5 %), Rumunsku (8,3 %) a v Rakúsku (7,6 %). Najviac stavebníctvo medziročne kleslo vo Švédsku (-8,7 %), v Španielsku (-5,2 %) a v Česku (-2,7 %).

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Produkcia stavebníctva eurozóny aj celej EÚ v marci klesla

Stavebná produkcia v eurozóne sa v marci 2023 prvýkrát za tri mesiace znížila. Prispel k …

Consent choices