bilcik
Vladimír Bilčík, europoslanec /SPOLU, EPP/. PHOTO: European Union 2021.

V. Bilčík je na misii v Poľsku k možnému zneužitiu špionážneho softvéru, poľská vláda odmieta stretnutie

Od 19. do 21. septembra je vo Varšave europoslanec Bilčík (EPP/Spolu) a delegácia ďalších  deviatich europoslancov z Výboru Európskeho parlamentu pre vyšetrovanie špionážneho softvéru Pegasus (PEGA). Predstavitelia poľskej vlády sa s členmi misie odmietajú stretnúť a nevysvetlia tak podozrenia o zneužívaní softvéru na odpočúvanie a sledovanie novinárov, opozičných politikov, sudcov, prokurátorov či aktivistov.
Počas návštevy si delegácia vypočuje obete odpočúvania, miestnych politikov a odborníkov.  Europoslanci sa stretnú s členmi mimoriadneho výboru poľského Senátu pre Pegasus, členmi Sejmu a zástupcami Najvyššieho kontrolného úradu a úradu ombudsmana. Budú tiež hovoriť so sudcami, aby sa dozvedeli o súdnom dohľade nad sledovaním, a vypočujú si aj konkrétne svedectvá obetí.
Poslanci sa chceli stretnúť aj so zástupcami poľských ministerstiev, ale poľská vláda tieto žiadosti zamietla. „Odmietnuť takýmto spôsobom spoluprácu a ani nevyužiť možnosť vysvetliť vážne podozrenia zo strany poľskej vlády považujem za neprijateľné narušenie vzťahov medzi európskymi inštitúciami. Je to politický signál, že poľská vláda nechce spolupracovať s európskymi partnermi pri vyšetrovaní závažných podozrení,“reaguje europoslanec Bilčík, ktorý je tieňovým spravodajcom európskych ľudovcov pre výslednú správu vyšetrovacieho výboru PEGA, ktorou sa zavŕši zbieranie informácií o rozsahu špionáže na pôde europarlamentu.
Po rastúcich podozreniach naprieč EÚ o zneužívaní sledovacieho softvéru Pegasus proti novinárom, politikom, úradníkom činným v trestnom konaní, diplomatom, právnikom, podnikateľom, zástupcom občianskej spoločnosti a iným občanom sa Európsky parlament v marci 2022 rozhodol zriadiť nový vyšetrovací výbor, ktorý má vyšetriť používanie Pegasu a iných sledovacích softvérov. Výbor bude zisťovať, či toto použitie porušilo právo EÚ a základné práva jednotlivcov. Po 12 mesiacoch predloží Európskemu parlamentu záverečnú správu.
Viac..  Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

O mam

Odporúčame pozrieť

Tusk

Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

Poľský premiér Donald Tusk pre európske média uviedol, že Európa znova vstúpila do predvojnového obdobia. …

Consent choices