Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer. PHOTO: SITA/Diana »ern·kov·

R. Káčer po stretnutí s európskymi kolegami: Potvrdil som kontinuitu slovenskej zahraničnej politiky

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Rastislav Káčer rokoval v pondelok 19. septembra so svojimi európskymi partnermi na neformálnom stretnutí, ktoré sa konalo pri príležitosti 77. Valného zhromaždenia OSN v New Yorku.

Diskusii dominovala téma ruskej agresie proti Ukrajine a jej vplyvu na globálnu stabilitu. „Potvrdil som kontinuitu slovenskej zahraničnej politiky vo vzťahu k agresii proti Ukrajine a zdôraznil som potrebu udržania európskej jednoty v boji proti agresorovi, ako aj v prípade úsilia vysporiadať sa s dopadmi tohto konfliktu v potravinovej a energetickej oblasti,“ upozornil R. Káčer.

Počas návštevy New Yorku šéf slovenskej diplomacie inicioval prvé rokovanie ministrov zahraničných vecí krajín V4. Na krátkom neformálnom rokovaní ministrov zahraničných vecí minister Káčer predstavil priority a podujatia slovenského predsedníctva V4. V rámci diskusie o aktivitách organizovaných slovenským predsedníctvom V4 minister Káčer potvrdil záujem slovenskej diplomacie vytvoriť platformu pre dialóg o vnútornej dynamike a budúcnosti vyšehradskej spolupráce. „Zopakoval som partnerom pozvanie na neformálne stretnutie ministrov zahraničných vecí V4, na ktorom plánujem iniciovať diskusiu o budúcej úlohe tohto regionálneho formátu,“ uviedol minister Káčer.

Viac..  Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Minister R. Káčer sa počas návštevy New Yorku stretol aj s prezidentom Svetového ekonomického fóra Børgem Brendem. Šéf slovenskej diplomacie upozornil na spochybňovanie existujúcich pravidiel a princípov medzinárodného práva a mierového spolunažívania, ako sú ukotvené v Charte OSN. Vyzval k zachovaniu strategických partnerstiev a formovaniu koalícií založených na spoločnej zodpovednosti.Svetové ekonomické fórum je nezisková organizácia so sídlom v Ženeve. Známa je organizovaním každoročných podujatí vo švajčiarskom Davose. Na prestížnom stretnutí v New Yorku sa zúčastnilo 13 ministrov zahraničných vecí, ako aj významní predstavitelia podnikateľskej a akademickej komunity. V dopoludňajších hodinách sa šéf slovenskej diplomacie stretol aj so zástupcami židovských organizácii v USA, American Jewish Committe a B’nai B’rith.

O mam

Odporúčame pozrieť

kacer

Rastislav Káčer: Aj dnes sa medzi nás vkrádajú nenávistné prejavy, diskriminácia a antisemitizmus. Nedovoľme, aby sa zopakovala najtemnejšia kapitola našich dejín

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Rastislav Káčer si v sobotu 25. marca …

Consent choices