Ivan Štefanec, europoslanec (KDH). PHOTO: archív I. Štefanca

Ivan Štefanec: Bez atraktívnej alternatívnej dopravnej infraštruktúry autá z miest nevytlačíme

Európska komisia odštartovala Európsky deň bez áut v roku 2000. Odvtedy sa 22. september stal každoročne dňom v ktorom sa najrôznejšie organizácie, inštitúcie a jednotlivci snažia spopularizovať alternatívne druhy dopravy. Europoslanec a vedúci slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane Ivan Štefanec (KDH), ktorý v europarlamente pôsobí popri Výbore pre priemysel, výskum a energetiku hovorí, že podpora alternatív voči fosílnym palivám je len jednou stranou mince. Podľa neho by sa nemalo zabúdať na budovanie infraštruktúry, ktorá dokáže svojou lákavou ponukou prirodzene konkurovať automobilovej doprave. 

„Neúnosná dopravná situácia v mnohých mestách sveta nás núti zamyslieť sa nad celým konceptom osobnej aj verejnej dopravy a hľadať inovatívne možnosti ako efektívnejšie využívať dopravnú sieť.  Alternatíva voči obrovskému počtu áut môže byť úspešná len v prípade, že bude dostatočne atraktívna pre koncového užívateľa,“ hovorí Ivan Štefanec.

Celoeurópska kampaň Európsky týždeň mobility zameraná na udržateľnú mobilitu sa opäť končí svetovým Dňom bez áut. Štvrtok 22. septembra zostanú vybrané ulice a námestia v celej Európe bez áut a výfukových plynov. Prednosť budú mať nemotorizované dopravné prostriedky, ktoré neškodia životnému prostrediu. Do kampane sa môže zapojiť každý, stačí, ak nechá svoje auto doma. Informovala o tom v tlačovej správe Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP)

„Je dôležité motivovať ľudí, aby si vybrali udržateľné spôsoby dopravy. Tie sú často nielen ekologickejšie, ale v čase rannej dopravnej špičky aj efektívnejšie a rýchlejšie. Obmedzením využívania dopravných prostriedkov na fosílne palivá znižujeme emisie uhlíka a zároveň prispievame k lepšej kvalite ovzdušia,“ uviedol štátny tajomník ministerstva životného prostredia Michal Kiča.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Umelú inteligenciu je potrebné rámcovať, aby nám neprerástla cez hlavu

Vyhlasovateľom kampane je Envirorezort a národným koordinátorom je SAŽP. Aj v aktuálnom ročníku kampane vyčlenia európske sídla, vrátane slovenských miest i obcí, počas Dňa bez áut na celý deň jednu alebo viacero oblastí výhradne pre chodcov, cyklistov a verejnú dopravu. Uzavreté ulice počas Dňa bez áut budú slúžiť ako jarmoky, festivaly, koncerty, ale aj výstavy či športové podujatia. Ulica bez áut je pre obyvateľov atraktívnejšia a bezpečnejšia. Do projektu sa tento rok zapojí skoro polovica zo všetkých prihlásených slovenských samospráv, a pre obyvateľov pripravili zaujímavý program.

Prvý medzinárodný deň bez áut sa konal v roku 1999 v Európe ako pilotný projekt kampane EÚ V meste bez môjho auta, od roku 2002 je tento deň súčasťou Európskeho týždňa mobility.

O red

Odporúčame pozrieť

Právo na opravu: jednoduchšie opravy ako lákavejšia možnosť pre spotrebiteľov

Cieľom nového práva na opravu je znížiť množstvo odpadu a posilniť opravárenský sektor, aby sa …

Consent choices