potraviny
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Potravinárska komora získala európsky grant vo výške 800-tisíc eur na marketing výrobkov a potravín

Európska komisia odsúhlasila Potravinárskej komore Slovenska (PKS) grant vo výške 800-tisíc eur z programu EÚ na marketing poľnohospodárskych výrobkov a potravín. V spoločnom projekte so španielskymi asociáciami sa uchádzali v programe Sustainable EU s celkovým rozpočtom 1,5 milióna eur o podporu propagácie výrobkov v rámci krajín EÚ. Projekt Sustainable EÚ bude zameraný na propagáciu formou účasti na výstavách, ochutnávok, propagácií v televízií a na sociálnych sieťach, ale aj výrobu propagačných materiálov. Slovenskí potravinári získajú možnosť uskutočňovať propagačné aktivity v oblasti vína, pečiva či mliečnych výrobkov na Slovensku, v Českej republike, Poľsku a Nemecku. Informovala o tom riaditeľka PKS Jana Venhartová.

„Veľmi sa tešíme, že náš spoločný projekt s partnerskými organizáciami zo Španielska uspel v náročnej konkurencii a získal podporu Európskej komisie. EÚ vyčleňuje každoročne veľký rozpočet na propagáciu poľnohospodárskych výrobkov a potravín, je však mimo záujmu asociácií zo Slovenska. Dúfame, že týmto motivujeme aj ďalšie slovenské organizácie výrobcov, aby sa aktívne uchádzali o finančné prostriedky z rôznych zdrojov na propagáciu a marketing,“ uviedol prezident PKS Daniel Poturnay,

Ide už o druhý grant z marketingového fondu EÚ, prvý s celkovým rozpočtom 2,5 mil. eur bol spustený v júni tohto roku a je zameraný na propagáciu slovenských potravín v tretích krajinách. EÚ v roku 2022 vyčlenila 176 miliónov eur na informačné a propagačné programy výrobcov poľnohospodárskych výrobkov a potravín z členských krajín. Základným cieľom programu je zvýšiť konkurencieschopnosť agrárneho sektora EÚ a zvýšiť informovanosť spotrebiteľov o prednostiach potravinárskych výrobkov EÚ, o výrobných štandardoch a systéme kvality.

Viac..  Rada EÚ odobrila dobrovoľné opatrenia na zníženie spotreby plynu aspoň o 15 %

„Projekt Sustainable EU spolu s projektom Experience EU budú nosnými projektami PKS na najbližšie roky. Sme veľmi radi, že popri vzdelávaní potravinárov, podpore inovácií, projektov trvalej udržateľnosti a príspevku k rozvoju potravinového práva na Slovensku bude mať Potravinárska komora Slovenska významnú úlohu aj v rámci propagácie potravín vyrobených v Slovenskej republike. PKS svojimi aktivitami dlhodobo ukazuje, že okrem predkladania návrhov na zlepšenie situácie pre potravinárov ide aj sama aktívne príkladom v získavaní dostupných zdrojov pre potravinárov,“ uzavrel Daniel Poturnay.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

volby

Granty pre neziskové organizácie: Mobilizácia občanov pred európskymi voľbami 2024

Európsky parlament vyhlásil grantovú výzvu pre neziskový sektor s cieľom mobilizovať voličov pred európskymi voľbami 2024 …

Consent choices