Gabriel
Eurokomisárka pre inovácie, výskum, kultúru, vzdelávanie a mládež Mariya Gabriel. PHOTO: © European Union-EP.

Európsku cenu za inovatívne vzdelávanie pre rok 2022 získajú aj štyri slovenské projekty

Témou aktuálneho ročníka ceny sú spoločné učenie, podpora kreativity a udržateľnosť. Slávnostné odovzdávanie cien sa uskutoční 25. októbra. Nominácie oznámila komisárka pre inovácie, výskum, kultúru, vzdelávanie a mládež Mariya Gabriel. Informovalo o tom Tlačové oddelenie Zastúpenia Európskej Komisie v SR.

Za Slovensko je v kategórii Vzdelávanie a starostlivosť v rannom detstve nominovaná Materská škola Rožňavská v Rimavskej Sobote, a to s projektom A Little Antenna. V kategórii Primárne vzdelávanie je nominovaný projekt Edu-paths Súkromnej základnej školy v Giraltovciach. Ocenený bude aj projekt Portable Water Power Station Gymnázia Ľudovíta Štúra vo Zvolene, a to v kategórii Sekundárne vzdelávanie. Posledným nominovaným za Slovensko je projekt Súkromnej strednej odbornej školy Pro scholaris v Žiline-Bytčici s názvom Work for an Inclusive School Heritage. Nominovaný je v kategórii Odborné vzdelávanie a príprava.

Európska cena za inovatívne vzdelávanie bola zriadená oznámením Komisie o vytvorení európskeho vzdelávacieho priestoru do roku 2025. Ide o novú iniciatívu, ktorej cieľom je oceniť prácu učiteľov i škôl, a tiež identifikovať a podporovať vynikajúce vyučovacie a vzdelávacie procesy. Medzi jej ďalšie ciele patrí poskytovanie prostriedkov na vzájomné učenie a podčiarknutie významu programu Erasmus+ pre európsku spoluprácu učiteľov v Európe i kreovaní európskeho vzdelávacieho priestoru. Ceny sa projektom udeľujú v každom štáte, ktorý je do Erasmus+ zapojený, a to v štyroch kategóriách. Tematické zameranie ceny sa každý rok mení. Získať ju môžu učitelia i školy, ktorí sa vo svojich projektoch venovali určitej téme, ktorá je medzi prioritami európskeho vzdelávacieho priestoru.

Viac..  Európska panelová diskusia občanov o boji proti nenávisti v spoločnosti

(SITA)

O mam

Consent choices