pollak
Peter Pollák, europoslanec /OĽaNO, EPP/. PHOTO: redakcia/red.

Peter Pollák: Už teraz musíme rozmýšľať nad tým, čo bude s Ukrajinou po vojne. Ekonomická pomoc je nevyhnutá

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE.

Parlament schválil pôžičku vo výške 5 miliárd EUR pre Ukrajinu

• Úver vo výške 5 miliárd EUR je druhou časťou celkového balíka pomoci vo výške 9 miliárd EUR
• Poskytuje značnú úľavu pre financie Ukrajiny v čase ruskej agresie
• Uplatňuje sa podmienenosť

Poslanci schválili makrofinančnú pôžičku vo výške 5 miliárd EUR s cieľom pomôcť Ukrajine pokryť jej akútne potreby financovania spôsobené inváziou Ruska.

Ide o druhú a najväčšiu tranžu podporného balíka EÚ vo výške 9 miliárd EUR, z ktorej už bola vyplatená 1 miliarda EUR. Komisia poskytuje úver vláde v Kyjeve za veľmi priaznivých podmienok.

Potreby vonkajšieho financovania Ukrajiny rýchlo narástli v dôsledku ruskej invázie; okrem obrovských škôd na cestách, mostoch, továrňach, domoch, nemocniciach a inej fyzickej infraštruktúre krajina takisto stratila prístup na medzinárodné finančné trhy.

Po dvojstranných a viacstranných prísľuboch finančnej podpory zostáva podľa Medzinárodného menového fondu zostatková likvidná medzera vo výške 10 miliárd USD (9,8 miliardy EUR). „Uvoľnenie značnej časti mimoriadneho [úveru] poskytne dodatočnú a významnú úľavu a pomôže pokryť časť tohto nedostatku“, ako sa uvádza v návrhu, ktorý poslanci odobrili. Úver EÚ tiež prispeje, ako sa uvádza v texte, „k udržateľnosti verejného dlhu Ukrajiny a jej schopnosti v konečnom dôsledku splácať svoje finančné záväzky“.

Viac..  Ivan Štefanec: Znemožnime Rusom vyrábať výbušniny a muníciu z našich zdrojov

Podmienenosť

Predpokladom poskytnutia pomoci je, aby Ukrajina rešpektovala účinné demokratické mechanizmy napriek koncentrácii moci vo výkonnej zložke moci počas vojny. Text prijatý v rámci tzv. “naliehavého postupu” Parlamentu bol schválený 534 hlasmi za, pričom 30 hlasov bolo proti a 26 sa zdržalo hlasovania. V rámci samostatnej rozpravy v utorok poslanci diskutovali o najnovšom vývoji vo vojne na Ukrajine s vysokým predstaviteľom pre zahraničnú politiku EÚ Josepom Borrellom. Diskusiu si môžete pozrieť tu.

Makrofinančná pomoc je núdzovým zdrojom, ktorý sa poskytuje za veľmi priaznivých podmienok pre krajiny susediace s EÚ, ktoré majú ťažkosti so zaplatením svojich účtov. Celková výška takýchto výhodných úverov EÚ Ukrajine od začiatku vojny by v prípade potvrdenia celého balíka mohla presiahnuť 10 miliárd EUR.

O red

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: 40% energie spotrebuje vykurovanie budov, toto číslo musíme znížiť

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices