lieky
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Komisia zabezpečila liečebné dávky proti opičím kiahňam

Európska komisia v pondelok zabezpečila viac ako 10-tisíc liečebných cyklov lieku tecovirimat spoločnosti Meridian/SIGA na liečbu opičích kiahní. Liek je určený na liečbu pacientov v členských štátoch, v ktorých je okamžite potrebný, a tie ho dostanú cez sieť rescEU. Toto krízové verejné obstarávanie financuje Úrad pre pripravenosť a reakcie na núdzové zdravotné situácie (HERA), informuje Komisia na svojej webstránke.

Komisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidesová uviedla, že s liečebnými cyklami a už kúpenými vakcínami Európska únia (EÚ) pomôže „členským štátom uspokojiť okamžité potreby v tomto ohľade a zabezpečiť starostlivosť o ďalších pacientov v Európe“. Zároveň upozornila, že hoci počet prípadov opičích kiahní klesá, „neznamená to, že hrozba pominula, ani že si môžeme vydýchnuť“.

„Opičie kiahne sú z hľadiska strategických rezerv rescEU považované za jednu z prioritných hrozieb. Tieto dávky antivirotík na liečbu opičích kiahní poskytnú našim občanom ďalší stupeň ochrany. Ich zásoby budú členským štátom k dispozícii na základe ich naliehavých potrieb,“ dodal komisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič.

Viac..  Michal Wiezik: Parlamentný návrh o nových genomických technikách vnímam negatívne

Toto krízové verejné obstarávanie zabezpečí naplnenie naliehavých potrieb. HERA a členské štáty EÚ pritom vedú spoločné obstarávanie, ktoré sa v nadchádzajúcom období zameria na strednodobé a dlhodobé potreby členských štátov. Prístup k zakúpeným 10-tisíc liečebným cyklom tecovirimatu môžu získať všetky zúčastnené štáty mechanizmu Európskej únie v oblasti civilnej ochrany.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

energeticka unia

Šírenie opičích kiahní v Európe sa spomaľuje

Aktuálne európske štatistiky naznačujú, že v niektorých štátoch sa šírenie opičích kiahní naďalej spomaľuje. Náznaky …

Consent choices