plynovod
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

EÚ podporí vyšetrovanie škôd na plynovodoch v Baltskom mori

Európska únia (EÚ) má podozrenie, že škody na dvoch plynovodoch v Baltskom mori sú sabotáž a vystríha pred útokmi na európsku energetickú sieť, lebo si vyžiadajú reakciu.

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell vo vyhlásení v mene európskej dvadsaťsedmičky v stredu uviedol, že „všetky dostupné informácie naznačujú, že úniky sú výsledkom úmyselného činu“. „Akékoľvek zámerné narušenie európskej energetickej infraštruktúry je absolútne neprijateľné a stretne sa s rozhodnou a jednotnou reakciou,“ uviedol. Podobne sa už vyjadrila aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Borrell tiež uviedol že EÚ podporí vyšetrovanie škôd a „podnikne ďalšie kroky na zvýšenie našej odolnosti v oblasti energetickej bezpečnosti“.

Na plynovodoch Nord Stream 1 a Nord Stream 2 vedúcich z Ruska do Nemecka, ktoré sú naplnené zemným plynom, ale nedodávajú ho do Európy, objavili tri úniky plynu. Seizmológovia v utorok uviedli, že pred ich objavením, v Baltskom mori zaznamenali explózie. Niektorí európski lídri a experti poukazujú na možnú sabotáž vzhľadom na napätú energetickú situáciu s Ruskom pre jeho vojnu na Ukrajine. Dánska premiérka Mette Frederiksenová uviedla, že úrady jasne hodnotia, „že ide o úmyselné činy, nie o nehody“, ale nemajú informácie, kto by za nimi mohol stáť.

Viac..  Obchodovanie s ľuďmi: Poslanci prijali rozsiahlejší zákon na ochranu obetí

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Peking kritizuje EK za vyšetrovanie čínskych výrobcov veterných turbín

Čína vyjadrila znepokojenie nad rozhodnutím Európskej komisie (EK), ktorá začala vyšetrovanie čínskych výrobcov veterných turbín. …

Consent choices