Simecka Hojsik
Europoslanci Michal Šimečka a Martin Hojsík. Foto: redakcia/red.

Europoslanci PS žiadajú Komisiu, aby prijala opatrenia pomáhajúce Slovensku

Podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka a europoslanci Martin Hojsík a Michal Wiezik žiadajú Európsku komisiu, aby prijala opatrenia pomáhajúce Slovensku v boji proti energetickej kríze. Zhodli sa na tom po dnešnom stretnutí europoslancov s ministrom hospodárstva Karlom Hirmanom.

Opatrenia, ktoré aktuálne navrhuje Európska komisia, nedokážu podľa nich zachytiť všetky nadmerné zisky účastníkov trhu s elektrickou energiou. Navyše, tieto opatrenia nedokážu vytvoriť dostatok zdrojov na pokrytie požadovaných vnútroštátnych kompenzačných opatrení. “Preto Komisiu vyzývame, aby bola navrhnutá daň z neočakávaných ziskov pre plynárenský a ropný sektor. Ropa a plyn, sú zdrojom našich súčasných problémov, pre manipuláciu trhu Ruskom. Dá sa preto očakávať, že niektorí obchodníci dosahujú značné, neočakávané zisky, avšak návrh Komisie ich nepokrýva. Sme presvedčení, že občania Európy by profitovali z vytvorenia povinného mechanizmu solidarity,” apelujú Šimečka s Hojsíkom a Wiezikom v liste, ktorý poslali Európskej komisii.

Europoslanci Komisiu žiadajú, aby sa opatrenia vzťahovali aj na tieto neočakávané zisky a aby sa vytvoril európsky mechanizmus, ktorý by prostriedky vyzbierané na národnej úrovni prerozdeľoval späť členským štátom na základe ich podielu spotreby energie. “Zatiaľ čo sa snažíme vyriešiť problémy nadchádzajúcej zimy, je veľmi dôležité dosiahnuť celkovú stabilitu a fungovanie energetických trhov. Preto komisii odporúčame navrhnúť vylepšenia kontroly trhu a záruk porovnateľných s tými na iných komoditných trhoch, napr. londýnskej burze kovov pre trhy s elektrinou a plynom,” dodal Šimečka.

Viac..  Právo na opravu: jednoduchšie opravy ako lákavejšia možnosť pre spotrebiteľov

Súčasne musíme podľa Hojsíka viac pracovať na našej energetickej sebestačnosti. “Stropovanie cien, nákup plynu z iných krajín a ďalšie dočasné opatrenia náš problém s energiami či drahým a geopoliticky nebezpečným plynom nevyrieši, respektíve ho vyrieši len čiastočne. Skutočným riešením je zvyšovanie energetickej efektívnosti a prechod na zelenú energiu. Tam musíme sústrediť našu energiu. Doteraz slovenské vlády namiesto toho vyzdvihovali dôležitosť plynu a liali do jeho podpory verejné peniaze. A to napriek upozorneniam všetkých expertov a vedcov,“ apeluje Hojsík.

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia podporí 170 nových projektov, mení reformný program členských štátov na konkrétne opatrenia

Komisia vybrala nové kolo 170 projektov v rámci Nástroja technickej podpory (TSI) s cieľom podporiť členské štáty pri …

Consent choices