Bilcik
Europoslanec Vladimír Bilčík. PHOTO: © European Union-EP.

Europoslanec Bilčík pricestoval na pracovnú návštevu do Belehradu v napätej situácii

Europoslanec Bilčík (Spolu/EPP) prišiel na dvojdňovú pracovnú návštevu do Belehradu v rámci pokračujúceho medzistraníckeho dialógu, ktorého cieľom je zlepšovať parlamentnú demokraciu v Srbsku pod záštitou Európskeho parlamentu.
Napriek tomu, že zámerom návštevy je diskutovať o fungovaní srbskej demokracie  po voľbách v apríli 2022 a pokračovať v praktickom plnení dojednaných záväzkov medzistraníckeho dialógu v Srbsku, politické stretnutia sa ponesú v napätej atmosfére po víkendovom podpise dohody o zahraničnopolitickej spolupráci medzi Ruskom a Srbskom. Bilčík sa stretne aj s politickým vedením krajiny – srbským prezidentom Vučićom a premiérkou Brnabić. Europarlamentná misia sa skončí tlačovým vyhlásením v piatok večer.
Stretnutia s najvyššími politickými predstaviteľmi Srbska sa uskutočnia v situácii, keď sa Srbsko ako jediná kandidátska krajina na západnom Balkáne nepridala k sankciám EÚ voči Rusku, pričom Bilčík, ktorý je stálym spravodajcom EP pre Srbsko, ostro kritizoval v srbských i slovenských médiách nedávny podpis dohody o spolupráci medzi ruským ministrom zahraničných vecí Lavrovom a jeho srbským partnerom Selakovićom.
„Prichádzame do Srbska vo veľmi zložitej situácii. Európsky parlament je naďalej pripravený podporovať integračný proces a ja ako stály spravodajca pre Srbsko urobím maximum pre pokrok tejto krajiny na európskej ceste. Musíme však vidieť aj jednoznačný záujem zo strany Belehradu,“ vysvetľuje Bilčík a dodáva, že Srbsko už nemôže ďalej sedieť na dvoch stoličkách, pretože je tým ohrozený samotný integračný proces: „Srbsko si musí jasne vybrať, kam chce civilizačne a politicky patriť. Ak sa rozhodne pre európsku budúcnosť, musí sa politicky odstrihnúť od Ruska. Rusko mobilizuje a útočí na Ukrajinu, ktorá je kandidátskou krajinou. Moskva teda priamo útočí aj na samotný integračný proces. Tieto fakty sa nedajú od seba oddeliť a niektoré politické sily v europarlamente už odmietajú podporovať pokračovanie prístupových rokovaní, ak sa Srbsko nepridá k sankciám EÚ voči Rusku,“ opisuje náročnú situáciu Bilčík, ktorý je presvedčený, že európska cesta je pre Srbsko jedinou zmysluplnou a úspešnou budúcnosťou.
Europoslanec Vladimír Bilčík a jeho europarlamentní kolegovia vedú medzistranícky dialóg v Srbsku od roku 2019 s dvoma cieľmi – zapojiť všetky politické strany do demokratických procesov v krajine a zvýšiť dôveru verejnosti vo volebný proces pred parlamentnými voľbami. Po bojkote volieb časťou opozície v roku 2020 sa mediátorom Európskeho parlamentu podarilo dojednať podmienky pre férovejšiu volebnú kampaň v Srbsku a prispieť tak k účasti všetkých relevantných politických strán v parlamentných voľbách v apríli 2022 a následne aj k pestrejšiemu srbskému parlamentu.
Viac..  Predsedníčka EK zaželala Pellegrinimu úspech pri plnení nových povinností

O mam

Odporúčame pozrieť

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému …

Consent choices