Vlajky Ukrajina - EÚ. PHOTO: PHOTO: © European Union 2022 - EP

Rada EÚ odmietla a odsúdila protizákonnú anexiu ukrajinských oblastí Ruskom

Rada Európskej únie odmieta a jednoznačne odsudzuje nezákonnú anexiu štyroch ukrajinských oblastí Ruskom. Tamojší vodca Vladimir Putin v piatok oznámil anektovanie Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Zaporižžskej oblasti, ktorému predchádzali falošné referendá vo všetkých štyroch regiónoch.

„Svojvoľným podkopávaním medzinárodného poriadku založeného na pravidlách a očividným porušovaním základných práv Ukrajiny na nezávislosť, suverenitu a územnú celistvosť, základných princípov zakotvených v Charte OSN a medzinárodnom práve, Rusko ohrozuje globálnu bezpečnosť,“ uviedla Rada EÚ v oficiálnom vyhlásení.

Jej členovia tvrdia, že nikdy neuznajú „nezákonné referendá, ktoré si Rusko vymyslelo ako zámienku pre toto ďalšie porušovanie nezávislosti, suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny, ani ich sfalšované a nezákonné výsledky“. Rada EÚ zároveň vyzvala všetky štáty a medzinárodné organizácie, aby túto nezákonnú anexiu, do ktorej patrí i polostrov Krym, jednoznačne odmietli.

Viac..  Europoslanci: EÚ musí aktívne podporovať ruskú demokratickú opozíciu

Rada EÚ zdôraznila, že Ukrajina má plné právo oslobodiť okupované územia v rámci svojich medzinárodne uznaných hraníc. „Jadrové hrozby zo strany Kremľa, vojenská mobilizácia a stratégia falošnej prezentácie územia Ukrajiny ako územia Ruska a tvrdenie, že vojna sa teraz môže odohrávať na území Ruska, neotrasú naším odhodlaním,“ uviedol orgán EÚ ďalej vo vyhlásení.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Znemožnime Rusom vyrábať výbušniny a muníciu z našich zdrojov

Podľa najnovších zistení je Rusko pri výrobe munície kriticky závislé na dodávkach nitrocelulózy. Tú do …

Consent choices