ludske prava, mucenie
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Európska únia globálne zvyšuje ochranu obhajcov ľudských práv

Európska únia (EÚ) opätovne potvrdila silný záväzok voči globálnej ochrane ľudských práv, základných slobôd a demokracie, ako aj ich obhajcom. Ako referuje oficiálna webstránka Európskej komisie, eurokomisárka Jutta Urpilainenová pre tento účel vo štvrtok podpísala podporu vo výške 30 miliónov eur na obdobie 2022 – 2027.

„EÚ sa zasadzuje za ľudské práva, základné slobody a demokraciu na celom svete. Obhajcovia ľudských práv sú kľúčovými partnermi EÚ pri zavádzaní ľudských práv do praxe. Dnes ich životy čoraz viac ohrozujú zásahy proti základným právam a slobodám,“ povedala Urpilainenová.

Mechanizmus EÚ pre obhajcov ľudských práv je zásadným programom EÚ na podporu obhajcov ľudských práv na celom svete. Táto podpora je kľúčovou prioritou programu Globálna Európa pre ľudské práva a demokraciu s rozpočtom 1,5 miliardy eur. Mechanizmus riadi konzorcium 12 mimovládnych organizácií pre ľudské práva ProtectDefenders.eu.

Viac..  Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

Vlani evidovali enormný nárast naliehavých žiadostí o ochranu jednotlivcov a organizácií, ktoré čelia bezpečnostným hrozbám. Organizácia ProtectDefenders.eu odpovedala poskytnutím podpory na záchranu životov a mnohostrannej pomoci takmer 8700 najohrozenejším obhajcom ľudských práv a miestnym organizáciám pre ľudské práva, čo bolo o 23 % viac ako v roku 2020. Podpora smerovala do 103 krajín vrátane Bieloruska, Mjanmarska a Afganistanu.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Európsky parlament prijal pravidlá o ľudských právach a životnom prostredí pre firmy

Európski poslanci schválili v stredu nové pravidlá, ktoré zaväzujú firmy zmierniť ich negatívny vplyv na …

Consent choices