Komisia schválila nové chránené zemepisné označenie zo Slovenska, ide o skvelý produkt z Bardejova

Európska komisia v piatok 30. septembra 2022 schválila nové chránené označenie pôvodu (CHOP) pre produkt zo Slovenska – „Bardejovský med/Med z Bardejova“, ktorý sa vyrába v horskej oblasti Čergov.

Med sa vyrába v oblasti pokrytej zmiešanými lesmi, ktoré pozostávajú najmä z buka, jedlí, smrekov a líp. V tejto oblasti sa darí včele medonosnej, ktorá sa prispôsobila miestnym klimatickým podmienkam a zberu medovice. Včely vyrábajú „Bardejovský Med/Med z Bardejova“ v stabilných úľoch vo včelíne alebo v kočovných úľoch. Včelári zbierajú med tradičným remeselným spôsobom, ktorý je úzko spätý s touto oblasťou. Zručnosti miestnych včelárov súvisia s výberom miesta na umiestnenie včelínov, spôsobom získavania medu, jeho vytáčaním a zásadami skladovania a stáčania medu.

Špecifickosť „Bardejovského medu/Medu z Bardejova“ spočíva najmä v tom, že lipový aj  medovicový med obsahuje jedľovú medovicu, ktorá ovplyvňuje ich farbu od tmavohnedej až po čiernu a jej zloženie im dodáva veľmi príjemnú chuť. Tento nový názov sa doplní do zoznamu 1593 chránených poľnohospodárskych produktov. Zoznam všetkých chránených zemepisných označení sa nachádza v databáze eAmbrosia.

Viac..  Maloobchodný predaj v eurozóne aj v celej EÚ medzimesačne vzrástol

O mam

Consent choices