Grecko
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Po rokoch dohľadu zo strany EÚ sľubuje Grécko vyrovnaný rozpočet

Grécko by na budúci rok malo hospodáriť s rozpočtovým prebytkom. V pondelok o tom informovali predstavitelia tamojšieho ministerstva financií. Zverejnený plán výdavkov je prvý za ostatných 12 rokov, ktorý nie je pod priamym dohľadom európskych poskytovateľov záchranných úverov.

Takzvaný program zvýšeného dohľadu nad gréckymi verejnými financiami zo strany európskych veriteľov vypršal začiatkom tohto roka. Dosiahnutie vyrovnaného rozpočtu bolo kľúčovou požiadavkou veriteľov počas troch po sebe nasledujúcich medzinárodných záchranných balíkov v rokoch 2010 až 2018 financovaných inštitúciami Európskej únie a Medzinárodným menovým fondom.

Podľa údajov o rozpočte predložených v pondelok gréckemu parlamentu sa v budúcom roku očakáva rast 2,1 % a dlh k HDP sa ďalej zníži na 161,6 % z viac ako 200 % v roku 2020. Prognóza rastu na rok 2022 bola revidovaná smerom nahor na 5,3 %, z veľkej časti vďaka lepšej turistickej sezóne v tomto roku, než sa očakávalo.

Viac..  Nezamestnanosť v eurozóne zotrvala vo februári na 6,5 %

Minister financií Christos Staikouras uviedol, že rozpočet počíta s hotovostnou rezervou vo výške jednej miliardy eur nad plánovanú podporu pre podniky a domácnosti, ktoré zasiahli vysoké účty za energiu.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices