nicholsonova
Lucia Ďuriš Nicholsonová, europoslankyňa /RE/, počas návštevy rómskej osady na východnom Slovensku. PHOTO: European Union 2021.

K SITUÁCII V SLOVENSKÝCH OSADÁCH PRIJALI EUROPOSLANCI TVRDÚ REZOLÚCIU

Veľkou väčšinou dnes europoslanci v pléne v Štrasburgu podporili Rezolúciu k situácii v rómskych osadách Lucie Ďuriš Nicholsonovej. 

„Po tom, ako sme začiatkom novembra 2021 v rámci delegácie europoslancov pod mojim vedením navštívili slovenské osady, presadenie rezolúcie som cítila ako nutnosť. Videli sme tisíce ľudí bez elektriny, bez  pripojenia k verejnému zdroju pitnej vody, bez kanalizácie. Tony toxických skládok, ktoré zamorujú celé územia. Cez deň ich obžierajú zúbožené psy, v noci z odpadu vyliezajú potkany, ktoré obhrýzajú deti v spánku. Deti majú viditeľné jazvy na tvárach, majú svrab a sú hladné. Aby na hlad zabudli, fetujú toluén,spomína Nicholsonová. Z delegácie natočila aj dokumentárny film, ktorý ukázala niekoľkým eurokomisárom a mnohým europoslancom. Video spôsobilo prebudenie, z ktorého vzišla razantná odpoveď v podobe rezolúcie.

Za veľa európskych peňazí sa dialo veľa ohavností, ktoré marginalizovaným rómskym komunitám priniesli len veľmi nízku pridanú hodnotu,“ kritizuje europoslankyňa neefektívne míňanie eurofondov za minulých vlád. Rezolúcia vyčíta členským štátom, teda aj Slovensku, nezmyselné byrokratické prekážky, ktoré vedú v nečerpaniu európskych peňazí na riešenie rómskych osád. Rezolúcia konštatuje aj nedostatočnú politickú vôľu štátov riešiť problémy rómskych osád. Zvládnutie alarmujúcej situácie marginalizovaných skupín by pomohlo nielen Rómom, ale aj majorite v ich blízkosti. „Neriešením problémov napätie medzi osadami a majoritným obyvateľstvom len narastá. Investovať do rómskych osád sa stalo v našom regióne také nepopulárne, že peniaze z EÚ fondov radšej vrátime,“ pomenovala situáciu.

Slovenská europoslankyňa považuje za najväčší úspech rezolúcie to, že spomína princíp podmienenosti. „V skratke to znamená, že ak starosta alebo primátor nebude riešiť problémy v osade, nebude môcť za európske peniaze rekonštruovať námestie pred voľbami,“ vysvetlila. Text prináša okrem kritiky aj veľmi konkrétne riešenia na zásadné sociálno-ekonomické problémy rómskych osád spojené s dostupnosťou bývania, sociálnych služieb, vzdelávania aj zdravotnej starostlivosti.

Viac..  Šefčovič poprial Pellegrinimu úspešný výkon mandátu v časoch mimoriadnych výziev

„V celej Európe rastie extrémizmus a rasizmus, politici z členských štátov, na vládnej aj lokálnej úrovni nemajú politickú vôľu riešiť problémy menšín, lebo majú záujem o hlasy väčšiny. Musíme vyzvať členské štáty, aby vytiahli zo šuflíkov stratégie a akčné plány a začali tie ciele reálne plniť. A pri vyhodnocovaní projektov a politík sa nesmieme uspokojiť s výstupmi, vyhodnocovať musíme reálne výsledky,” vyzvala poslankyňa EP.

Europoslancom odkázala, že hoci veľa z problémov, ktorým sa venuje rezolúcia, majú v kompetencii riešiť len samotné členské štáty, Európske inštitúcie by malo zaujímať nielen nedodržovanie základných ľudských práv a legislatívy EÚ, mali by aj zodpovedne a dôsledne hodnotiť projekty platené z eurofondov a to z pohľadu výsledkov. Nemôžeme budovať Social Europe, where no one can be left behind (sociálnu Európe, v ktorej nikoho nenecháme zaostávať), keď deti v 21. storočí v srdci tej Európy nechávame umierať na podvýživu a respiračné ochorenia,“ odkázala kolegom Lucia Ďuriš Nicholsonová.

O mam

Odporúčame pozrieť

Jozef Mihál o rezolúcii voči Slovensku: Takúto publicitu nepotrebujeme, ale môžeme si za to sami

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Parlament …

Consent choices