Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin. PHOTO: © European Union.

EÚ sa dohodla na ôsmom balíku sankcií proti Rusku

Európska komisia víta skutočnosť, že Rada prijala ôsmy balík tvrdých sankcií voči Rusku za jeho agresiu voči Ukrajine. Tento balík, ktorý bol úzko koordinovaný s našimi medzinárodnými partnermi, je reakciou na pokračujúcu eskaláciu a nezákonnú vojnu Ruska proti Ukrajine vrátane protizákonnej anexie ukrajinského územia na základe falošných „referend“, mobilizácie ďalších vojenských jednotiek a otvoreným vyhrážaním sa použitím jadrových zbraní.

Balík obsahuje nové zákazy týkajúce sa dovozu tovaru do EÚ v hodnote 7 miliárd eur, ktorých cieľom je okresať ruské príjmy, ako aj obmedzenia v oblasti vývozu, v dôsledku ktorých bude pre vojenské a priemyselné aktivity Kremľa ešte náročnejšie obstarávať kľúčové komponenty a technológie a v dôsledku ktorých ruské hospodárstvo príde o možnosť dovážať európske služby a využívať európske know-how. Sankcie zároveň pripravujú ruskú armádu a jej dodávateľov o ďalší špecifický tovar a vybavenie, ktoré sú potrebné na vedenie vojny na ukrajinskom území. V balíku sa takisto stanovuje základ pre požadovaný právny rámec na zavedenie cenového stropu na ropu, s ktorým prišla skupina G7.

Balík konkrétne obsahuje tieto prvky:

Rozšírenie sankčných zoznamov

Na sankčnom zozname sa ocitli ďalšie osoby a subjekty. Sankcie sú zacielené na tie osoby a subjekty, ktoré sú zapojené do ruskej okupácie, protiprávnej anexie a falošných „referend“ na okupovaných územiach/regiónoch Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti. To zahŕňa aj jednotlivcov a subjekty pôsobiace v sektore obrany, ako sú vysokopostavení úradníci a vojenskí hodnostári, ako aj spoločnosti podporujúce ruské ozbrojené sily. EÚ sa zároveň naďalej zameriava na aktérov, ktorí o tejto vojne šíria dezinformácie.

Cieľom reštriktívnych opatrení EÚ sú kľúčové osoby s rozhodovacími právomocami, oligarchovia, vysokí vojenskí hodnostári a propagandisti, ktorí sú zodpovední za narušenie územnej celistvosti Ukrajiny.

Rozšírenie obmedzení na Chersonskú a Záporožskú oblasť

Geografický záber reštriktívnych opatrení v reakcii na uznanie častí Doneckej a Luhanskej oblasti Ukrajiny, ktoré nie sú kontrolované vládou, a na nariadenie nasadenia ruských ozbrojených síl do týchto častí bol rozšírený na všetky časti Ukrajiny v Doneckej, Luhanskej, Záporožskej a Chersonskej oblasti, ktoré nie sú kontrolované vládou.

Nové vývozné obmedzenia

Zaviedli sa dodatočné vývozné obmedzenia, ktoré majú obmedziť prístup Ruska k vojenským, priemyselným a technologickým položkám i jeho schopnosť rozvíjať svoj sektor obrany a bezpečnosti.

Patrí sem zákaz vývozu uhlia vrátane koksovateľného uhlia (ktoré sa používa v ruských priemyselných závodoch), špecifických elektronických komponentov (používaných v ruských zbraniach), technických položiek používaných v odvetví letectva, ako aj určitých chemických látok.

Doplnený bol aj zákaz vývozu ručných zbraní a iného tovaru na základe nariadenia proti mučeniu.

Nové dovozné obmedzenia

Došlo k dohode o dodatočných dovozných obmedzeniach v hodnote takmer 7 miliárd eur.

Sem patrí napríklad zákaz dovozu ruských hotových výrobkov a polotovarov vyrobených z ocele (pre určité polotovary platí prechodné obdobie), strojov a prístrojov, plastov, vozidiel, textílií, obuvi, kože, keramiky, určitých chemických výrobkov a šperkov vyrobených z iných kovov než zlato.

Uplatňovanie cenového stropu na ropu skupinou G7

Dnešným balíkom EÚ začína implementovať dohodu G7 o vývoze ruskej ropy. Zatiaľ čo zákaz dovozu ruskej ropy prepravovanej po mori zo strany EÚ zostáva plne v platnosti, cenový strop by po zavedení umožnil európskym prevádzkovateľom vykonávať a podporovať prepravu ruskej ropy do tretích krajín za predpokladu, že jej cena nepresiahne vopred stanovenú hornú hranicu. Pomôže to ešte viac oklieštiť príjmy Ruska a zároveň prostredníctvom pokračujúcich dodávok udržiavať stabilitu na svetových trhoch s energiami. To teda zároveň pomôže riešiť infláciu a udržiavať stabilné náklady na energie v čase, keď vysoké náklady – najmä zvýšené ceny pohonných hmôt – vzbudzujú u všetkých Európanov veľké obavy.

Viac..  Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

Toto opatrenie je predmetom intenzívnej koordinácie s partnermi v rámci skupiny G7. Účinnosť by nadobudlo po 5. decembri 2022 v prípade ropy a po 5. februári 2023 v prípade rafinovaných ropných výrobkov, čo si však vyžaduje ďalšie rozhodnutie Rady.

Obmedzenia týkajúce sa štátnych podnikov

Dnešný balík zakazuje štátnym príslušníkom EÚ zastávať funkcie v riadiacich orgánoch určitých podnikov, ktoré sú vo vlastníctve štátu. Zakazuje tiež akékoľvek transakcie s ruským námorným registrom, ktorý bol doplnený do zoznamu štátnych podnikov, na ktoré sa vzťahuje zákaz transakcií.

Finančné služby, IT poradenstvo a iné obchodné služby

Existujúce zákazy týkajúce sa kryptoaktív sa sprísnili tak, že bol schválený zákaz všetkých peňaženiek, účtov alebo služieb úschovy v oblasti kryptoaktív, a to bez ohľadu na výšku prostriedkov v peňaženke (predtým bolo povolených až 10 000 eur).

V rámci balíka sa rozširuje rozsah služieb, ktoré sa už nesmú poskytovať ruskej vláde alebo právnickým osobám usadeným v Rusku: po novom sú zahrnuté aj poradenské služby v oblasti IT, právne poradenstvo, architektonické a inžinierske služby. Ide o významné služby, pretože majú potenciál oslabiť priemyselné kapacity Ruska, keďže krajina je vo veľkej miere závislá od ich dovozu zo zahraničia.

Ako odradiť od obchádzania sankcií

EÚ zaviedla nové kritérium zaradenia do sankčného zoznamu, ktoré jej umožní sankcionovať osoby, ktoré pomáhajú porušovať zákaz obchádzania sankcií.

Ďalšie informácie

Sankcie EÚ voči Rusku sa ukazujú ako účinné. Poškodzujú schopnosť Ruska vyrábať nové zbrane a opravovať tie existujúce, pričom zároveň brzdia jeho schopnosť prepravovať materiál.

Geopolitické, hospodárske a finančné dôsledky pokračujúcej agresie Ruska sú zjavné, keďže vojna narušila globálne trhy s komoditami, najmä pokiaľ ide o agropotravinárske výrobky a energiu. EÚ naďalej vyvíja úsilie s cieľom zabezpečiť, aby jej sankcie nemali vplyv na vývoz energie a agropotravinárskych výrobkov z Ruska do tretích krajín.

Európska komisia ako strážkyňa zmlúv monitoruje presadzovanie sankcií EÚ v celej Únii. EÚ je jednotná v solidarite s Ukrajinou a spolu so svojimi medzinárodnými partnermi bude Ukrajinu a jej občanov naďalej podporovať, a to aj ďalšou politickou, finančnou a humanitárnou pomocou.

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices