letisko
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Europoslanci aktualizovali opatrenia na zmiernenie následkov pandémie v letectve

S cieľom zohľadniť nárast letovej prevádzky europarlament aktualizoval pravidlá týkajúce sa prevádzkových intervalov leteckých spoločností a ponechal niektoré výnimky zavedené počas pandémie.

Vzhľadom na oživenie dopytu po leteckej doprave poslanci stanovili cestu k postupnému návratu k pravidlám „využi alebo strať“ o prideľovaní prevádzkových intervalov na letiskách EÚ, ktoré boli pozastavené od marca 2020 do marca 2021 s cieľom reagovať na pandémiu a potom sa postupne obnovovali na nasledujúce sezóny.

K 30. októbru 2022 by letecké spoločnosti museli využiť 75 % svojich plánovaných prevádzkových intervalov na vzlietnutia a pristátia (namiesto 80 % požadovaných pred pandémiou), aby si ich udržali v nasledujúcej sezóne. Od letnej sezóny 2023 bude zavedená štandardná požiadavka na využívanie prevádzkových intervalov na úrovni 80 %.

Parlament tiež schválil ďalšie výnimky, kedy je odôvodnené nevyužívať prevádzkové intervaly, ako sú epidemiologické núdzové situácie, prírodné katastrofy alebo rozsiahle politické nepokoje s rušivým vplyvom na leteckú dopravu. Európska komisia tiež môže znížiť minimálnu mieru využívania prevádzkových intervalov, ak úroveň letovej prevádzky klesne pod 80 % (v porovnaní s údajmi z roku 2019) počas dvoch po sebe nasledujúcich týždňov v dôsledku ochorenia COVID-19, inej epidemiologickej situácie alebo v priamom dôsledku ruskej vojny proti Ukrajine.

Nové pravidlá okrem toho umožňujú obnovenie leteckej prepojenosti medzi EÚ a Ukrajinou v čase, keď to bude možné a to tak, že na úvod bude 16-týždňové obdobie obnovy, kým sa opäť začnú uplatňovať požiadavky na využívanie prevádzkových intervalov po opätovnom otvorení ukrajinského vzdušného priestoru.

Viac..  ECB by mohla začať znižovať úrokové sadzby skôr, než sa očakáva

Poslanci tieto opatrenia nastavili na dve plánovacie sezóny, a to od 30. októbra 2022 do 28. októbra 2023.

Spravodajca Dominique Riquet (Renew, FR) uviedol: „Európsky parlament, ktorý podporuje optimálne využívanie existujúcej infraštruktúry, prepojenosť, plynulosť dopravy a prístup občanov ku konkurenčným ponukám, dnes schválil postupný návrat k štandardným prevádzkovým pravidlám letiskových intervalov pri zachovaní flexibility na trhu, ktorý je nestabilný v dôsledku epidemiologickej situácie a ruskej vojenskej agresie. Na zaručenie hladkého fungovania leteckého sektora však bolo potrebné vrátiť sa k vyššej miere využívania prevádzkových intervalov, čo umožnili povzbudivé dopravné prognózy na nadchádzajúcu zimnú sezónu.“

Ďalší postup

Nové pravidlá boli prijaté 457 hlasmi za, pričom 3 členovia hlasovali proti a 3 sa hlasovania zdržali. Parlament a Rada sa pred hlasovaním navzájom neformálne radili. Teraz, keď poslanci udelili svoj súhlas, musí tieto pravidlá schváliť aj Rada, aby mohli nadobudnúť účinnosť po uverejnení v Úradnom vestníku EÚ.

Súvislosti

Podľa analýz Eurocontrolu odhadované úrovne letovej prevádzky dosiahnu do októbra 2022 83 % (nízky scenár) až 95 % (vysoký scenár) úrovne pred pandémiou COVID-19.

O mam

Odporúčame pozrieť

Ministerstvo vnútra SR posilňuje kapacity EÚ v oblasti civilnej ochrany na zvládanie mimoriadnych udalostí

Letecký útvar Ministerstva vnútra SR v spolupráci s partnermi zo Slovenska a zahraničia vybudoval modul leteckej evakuácie EURACARE …

Consent choices