Slovensko
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Európska komisia schválila slovenské schémy pomoci vo výške 1,1 mld. eur

Európska komisia schválila slovenské schémy pomoci vo výške 1,1 mld. eur ako pomoc pre podniky zo systému Európskej únie na obchodovanie s emisiami na dekarbonizáciu ich výrobných procesov a zlepšenie energetickej účinnosti. Ako ďalej informuje komisia, podľa pravidiel štátnej pomoci odobrila dve slovenské schémy pomoci. Obe budú sprístupnené čiastočne v rámci Mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti a sčasti cez modernizačný fond únie.

„Tieto schémy pomoci pomôžu slovenskému priemyslu eliminovať emisie uhlíka v procese výroby a dosiahnuť vyššiu energetickú účinnosť. Dnes prijaté opatrenia zároveň pomôžu Slovensku znížiť jeho závislosť od dovážaných fosílnych palív v súlade s plánom REPowerEU a pritom zaručia obmedzenie akýchkoľvek narušení hospodárskej súťaže na minimum,“ uviedla výkonná podpredsedníčka zodpovedná za politiku hospodárskej súťaže Margrethe Vestagerová.

Cieľom oboch schém je pomôcť priemyselným odvetviam znížiť emisie oxidu uhličitého a zároveň realizovať opatrenia na zvýšenie energetickej účinnosti priemyselných zariadení. Opatrenia siahajú od projektov elektrifikácie až po inštaláciu technológií na rekuperáciu priemyselného odpadového tepla. Sú adresované podnikom pôsobiacim v energeticky náročných priemyselných odvetviach, ako sú rafinérie, oceliarne a podniky z odvetvia výroby ťažkých kovov, stavebného a chemického priemyslu.

Viac..  Týždeň v EP: Sloboda médií, umelá inteligencia, Euro 7 či bezpečnosť hračiek a sankcie

Opatrenia pozostávajú z pomoci vo forme grantov založených na ponukách, teda výške požadovanej pomoci na každé zníženie emisií CO2 a obmedzujú sa na celkové investičné náklady projektu. Projekty budú vyberané v piatich verejných súťažiach, prvá má prebehnúť v roku 2022, posledná je naplánovaná na rok 2028. Očakáva sa, že vďaka obom schémam sa predíde uvoľneniu 5,233 mil. ton CO2 ročne. To je viac ako 12 % z cieľa Slovenska do roku 2030.

(SITA)

 

O mam

Odporúčame pozrieť

E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Žurnalistiku a slobodné médiá budeme po súčasnom „informačnom zmätku“ opäť vnímať ako kľúčový prvok verejnej …

Consent choices