Europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Týždeň v EP: Bielorusko a Ukrajina, Sacharovova cena, COVID-19, medzinárodný obchod a inteligentná doprava

Poslanci tento týždeň vyberú troch finalistov Sacharovovej ceny, so Sviatlanou Cichanovskou prediskutujú situáciu v Bielorusku a na Ukrajine a so zástupcami farmaceutických spoločností preberú vývoj liekov a vakcín proti ochoreniu COVID-19.

Výbory EP sa tiež budú zaoberať nástrojom na ochranu krajín EÚ pred obchodným nátlakom a inteligentnými systémami cestnej dopravy. Okrem výborov zasadnú tento týždeň aj poslanecké kluby EP.

Situácia v Bielorusku a vojna na Ukrajine: rozprava so Sviatlanou Cichanovskou

Zákonodarcom z Výboru EP pre zahraničné veci (AFET) sa vo štvrtok prihovorí Sviatlana Cichanovská, ktorá stojí na čele demokratických síl v Bielorusku. Témou rozpravy by mala byť situácia v krajine a úloha, ktorú Bielorusko zohráva vo vojne na Ukrajine.

Finalisti Sacharovovej ceny

Poslanci výborov EP pre rozvoj (DEVE) a zahraničné veci (AFET) a podvýboru EP pre ľudské práva (DROI) vo štvrtok hlasovaním rozhodnú o troch finalistoch tohtoročnej Sacharovovej ceny za slobodu myslenia. Nominovanými sú ľud Ukrajiny a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, palestínsko-americká novinárka Širín abú Akla, zakladateľ WikiLeaks Julian Assange, brazílska aktivistka v oblasti životného prostredia a práv domorodého obyvateľstva Sonia Guajajara a Komisia pravdy v Kolumbii.

Farmaceutické spoločnosti o vakcínach a liečbe ochorenia COVID-19

Osobitný výbor EP pre pandémiu ochorenia COVID-19 (COVI) bude po druhýkrát diskutovať s farmaceutickými spoločnosťami, ktoré sa podieľali na vývoji vakcín a liekov proti ochoreniu COVID-19. Na pondelkovej rozprave, ktorá by sa mala zamerať na výrobu, distribúciu a rovnaký prístup k vakcínam a liekom, ale aj na výrobu vakcín proti novým variantom vírusu, na autorizačný proces a na transparentnosť kontraktov, sa zúčastnia zástupcovia spoločností Pfizer, CureVac, Novavax, Glaxo Smith Kline a HIPRA.

Výbor sa bude následne vo štvrtok zaoberať aj globálnou reakciou na pandémie, medzinárodnou zmluvou o pandémiách a hodnotením Európskeho dvora audítorov, ktorý sa zameral na snahy Európskej únie o obstaranie vakcín proti ochoreniu COVID-19.

Viac..  Horizont Európa: 1,25 miliardy eur na podporu špičkového výskumu

Medzinárodný obchod: Ochrana štátov EÚ pred vonkajším nátlakom

Výbor EP pre medzinárodný obchod (INTA) bude v pondelok hlasovať o pozmeňujúcich návrhoch k návrhu nariadenia, ktoré by malo pomôcť zmierňovať vonkajšie obchodné tlaky na krajiny EÚ. Nový nástroj by umožňoval Európskej komisii zaviesť ako poslednú možnosť aj obchodné a investičné obmedzenia voči krajinám za hranicami EÚ, ktoré sa vyhrážajú alebo sa priamo pokúšajú prinútiť Úniu alebo jej členský štát prijať špecifické rozhodnutia v rôznych oblastiach politík v rozpore s ich suverénnymi preferenciami.

Inteligentné systémy cestnej dopravy

Poslanci z Výboru EP pre dopravu a cestovný ruch (TRAN) budú v pondelok hlasovať o novelizácii pravidiel týkajúcich sa inteligentných systémov cestnej dopravy zameranej na dôslednejšiu digitalizáciu dopravy. Inteligentné systémy cestnej dopravy využívajú informačné a komunikačné technológie – napríklad plánovač ciest či systém eCall – s cieľom zvýšiť bezpečnosť a pohodlnosť dopravy a prispieť k jej zefektívneniu.

Predsedníčky národných parlamentov v Bruseli

Predsedníčky a podpredsedníčky viacerých národných parlamentov členských štátov EÚ, ako aj ukrajinskej Verchovnej rady, budú v stredu v priestoroch Európskeho parlamentu v Bruseli diskutovať okrem iného aj o humanitárnej situácii a pomoci ukrajinským utečencom v krajinách Únie. Diskusiu zaháji predsedníčka EP Roberta Metsola.

O mam

Odporúčame pozrieť

pollak vyrocie

Týždeň v EP: Inflácia, stabilita bánk, ochrana životného prostredia a vypočutie Martina Klusa

Europoslanci tento týždeň vypočujú slovenského kandidáta na post člena Dvora audítorov. Zaoberať sa budú aj …

Consent choices