export
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Export únie na základe dohôd o voľnom obchode prekročil hranicu jedného bilióna eur

Export z Európskej únie (EÚ) na trhy jej preferenčných partnerov, s ktorými má dohody o voľnom obchode, v roku 2021 prvý raz prekročil hranicu jedného bilióna eur. Uviedla to Európska komisia (EK) vo výročnej správe o implementácii dohôd Európskej únie o voľnom obchode. Zo správy vyplýva, že snaha EÚ o zrušenie obchodných bariér a podporu malých firiem pomáha exportu únie a tým podporuje pracovné miesta v Európe. EK o tom informovala v utorok na svojej internetovej stránke.

„Táto správa poskytuje vítané informácie vzhľadom na mnohé ekonomické a geostrategické výzvy, ktorým Európa čelí. Poukazuje na to, že obchodná stratégia Európskej únie prináša ovocie,“ povedal výkonný podpredseda Európskej komisie a eurokomisár pre obchod Valdis Dombrovskis.

Zo správy EK vyplýva, že v roku 2021 sa až 44 percent obchodu EÚ uskutočnilo na základe preferenčných obchodných dohôd. Očakáva sa, že uplatnením dohôd, ktoré sa teraz ratifikujú, tento podiel stúpne na 47,4 percenta. V roku 2021 v porovnaní s rokom 2020 export EÚ na trhy preferenčných partnerov stúpol o 16 percent, pričom celkový export únie sa zvýšil o 13 percent. Vďaka odstráneniu niekoľkých obchodných bariér v rokoch 2015 až 2020 sa hodnota exportu EÚ v roku 2021 zvýšila o 7,2 miliardy eur, dodala EK.

Viac..  Poberatelia dôchodkov mimo EÚ musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Štúdia: obchod EÚ otvára nové obchodné príležitosti pre agropotravinárskych vývozcov z EÚ

Štúdia, v ktorej sa posudzuje potenciálny vplyv desiatich dohôd o voľnom obchode (nedávno uzavretých alebo …

Consent choices