bioplyn
Ilustračné PHOTO: © European Union.

EÚ dúfa, že bude môcť dovážať skvapalnený zemný plyn zo Senegalu a Mauritánie

Nový projekt na skvapalnený zemný plyn pri západnom pobreží Afriky je dokončený pravdepodobne len na 80 %. Napriek tomu do oblasti pricestovali predstavitelia Poľska a Nemecka, keďže projekt v Senegale a Mauritánii dáva dobré vyhliadky, že by Európa mohla mať nového dodávateľa energie.

Očakáva sa, že plynové pole v blízkosti pobrežia Senegalu a Mauritánie bude obsahovať približne 425 miliárd metrov kubických plynu, čo je päťkrát viac než bola spotreba Nemecka závislého od plynu v celom roku 2019. Očakáva sa však, že ťažba sa začne až koncom budúceho roka, čo momentálne nepomôže vyriešiť energetickú krízu vyvolanú Ruskom.

Zatiaľ čo africké zásoby zemného plynu sú obrovské a severoafrické krajiny ako Alžírsko už majú plynovody prepojené s Európou, nedostatok infraštruktúry a bezpečnostné problémy dlho bránia výrobcom v iných častiach kontinentu zvyšovať export.

Viac..  P. Lane: ECB je čoraz viac presvedčená, že rast miezd sa spomaľuje k normálu

Najväčšie zásoby zemného plynu v Afrike má Nigéria, hoci do EÚ odtiaľ prichádza len 14 % všetkého skvapalneného plynu, ktorý Európa dováža. Projekty v Nigérii čelia množstvu rizík vrátane krádeží a taktiež vysokým nákladom. V iných krajinách ako Mozambik brzdí rozvoj projektov násilie zo strany islamských militantov.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Afrika ide vpred rýchlym tempom a my chceme byť pri tom

V africkej Angole prebehlo prvé stretnutie EÚ-Afrika na parlamentnej úrovni. Medzi zástupcami Európskej únie nechýbal …

Consent choices